Egyetem Tér
2024-04-15

Bőséges választék az egyetemi állásbörzén

A régió legnagyobb állásbörzéjén csaknem 800 négyzetméteren várja a látogatókat április 17-én, szerdán a Debreceni Egyetem. A rendezvény kínálata idén is kiemelkedő, nem csak pozíciókat, állásokat találhatnak a hallgatók a Főépületben felállított standoknál, hanem szakmai gyakorlati helyeket, önkéntes munka-lehetőségeket és külföldi ösztöndíjakat is.

A Debreceni Egyetem 2007 óta szervezi meg az Állásbörze és Karriernapot, eleinte évente egyszer, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel 2017 óta már nem csak tavasszal, hanem ősszel is várják az álláskeresőket a Főépületben. A kiállítói létszám az utóbbi években stabilan nyolcvan körüli, akiknek nyolcvan százaléka régóta rendszeresen részt vesz a rendezvényen.

- A Debreceni Egyetem képzési kínálata a legszélesebb az országban, ehhez igazodnak azok a munkáltatók, akik jelen vannak az állásbörzéken. Az esemény segíti az az intézmény hallgatóit abban, hogy a lehető legoptimálisabban hasznosítsák a megszerzett tudást, ez egyúttal emeli a diplomájuk értékét is. Mivel mintegy kétezer hallgató érkezik az állásbörzékre, a cégek is válogathatnak az egyetemről kikerülő, magasan képzett szakemberek között – emelte ki Bartha Elek oktatási rektorhelyettes az április 17-i rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón.

A standoknál elérhető vállalatok között olyanok is vannak, akik az évek folyamán egyre nagyobb helyet bérelnek, hogy még több munkatársat tudjanak magukkal hozni a börzére. Természetesen a szervezők folyamatosan figyelemmel kísérik az aktuális helyzetet, így a városba vagy a régióba betelepülő új cégeket is felkeresik és felajánlják nekik a megjelenési lehetőséget.

- A cégek húsz százaléka minden évben újonnan vesz részt a börzén. Az egyetem proaktív, ha új vállalatok érkeznek a városba, az intézmény minden esetben megkeresi és meghívja őket a rendezvényre. Eddig a műszaki és informatikai terület volt domináns, de éppen az új vállalatok jelenléte miatt már minden képzési területen tanuló hallgató találhat magának jó állást. A Debrecenben az utóbbi években történt fejlődés egyértelműen garantálja, hogy a betelepülő cégeknek mindenféle diplomás szakemberre szükségük van. Nemcsak azt szeretnék, hogy a hallgatók elhelyezkedjenek, hanem minél intenzívebben végezzenek szakmai gyakorlatokat a tanulmányaik során a vállalatoknál. Minél hamarabb irányt tudunk mutatni a fiataloknak, annál sikeresebbek lehetnek a munkaerőpiacon – mondta Pogány Emese, a Debreceni Egyetem Hallgatói Karrierközpontjának vezetője.

Az egyetemisták karrierútjában az egyetem Hallgatói Önkormányzata is segítséget nyújt, az állásbörzét már a középiskolás diákoknak is ajánlja a DEHÖK.

- Igyekszünk végigkísérni tanulmányaik során az egyetemistákat, ezért nemcsak tanácsadás, rajzos pszichológiai pályaorientáció és grafológiai szolgáltatások közül választhatnak, hanem próba-állásinterjúkon is részt vehetnek, így felkészíthetjük őket arra, hogy mire számíthatnak majd éles helyzetben. A fókusz a végzős hallgatókon van, de akár már a középiskolásoknak is hasznos lehet, így megismerkedhetnek a duális képzési, valamint a külföldi ösztöndíj-lehetőségekkel és persze szakmai gyakorlati helyeket találhatnak maguknak – tette hozzá Vincze Éva, a Debreceni Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviselet elnöke. 

A börze a szakmai gyakorlati helyek mellett akár diplomamunka-témákat is ajánlhat, a már végzettek pedig akár vezetőképzőbe is jelentkezhetnek. A tavaszi Állásbörze és Karriernap április 17-én, szerdán 9-től 16 óráig várja a látogatókat a Főépületben. 

Sajtóközpont - BZ

Fiatal kézisek fesztiváloztak a DESOK-ban

Mikuláss Koch Marcell: Blázsovics Petiért is küzdeni fogunk

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek