Debrecen
2024-04-22

SKICC Debreceni Animációs Filmnapok

Először rendezik meg a SKICC Debreceni Animációs Filmnapokat az Apolló Mozi, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és a Kós Károly Szakgimnázium szervezésében május 17-én és 18-án. A rendezvényen az animáció szakon tanuló debreceni diákok munkái mellett szakmai előadásokat is hallhatnak majd az érdeklődők.

A cívisvárosban debütáló rendezvény több helyi intézmény közös szervezésében valósul meg. Az eseményen a budapesti MOME és az egri Esterházy Károly Katolikus Egyetem is képviselteti magát, azonban jórészt debreceni kötődésű fiatalok animációs munkáit mutatják majd be a közönségnek az Apolló Moziban. Puskás István alpolgármester elmondta, hogy hosszútávon gondolkodnak: nem titkolt cél, hogy a rendezvény a város kulturális életének részévé váljon és a következő években továbbra is szerepeljen a programok között. Az alpolgármester szerint az ilyen jellegű filmes események bemutatkozási lehetőséget kínálnak a helyi alkotók számára, az itt élők pedig találkozhatnak a debreceni kultúra különböző szereplőivel.

„Ezek a város belső kohéziója szempontjából is fontosak, illetve ennek köszönhetően kifelé is láthatóbbá válnak a Debrecenben születő vagy ide kötődő teljesítmények” – emelte ki Puskás István.

Fejér Tamás, az Apolló Mozi vezetője arról beszélt, hogy idén már több hasonló eseményt lebonyolítottak, így a projekthez való csatlakozásuk részükről magától értetődő volt. A filmvetítések mellett szakmai előadások is lesznek, melyeken maguk a diákok számolnak be alkotómunkájukról és motivációikról. Emellett egy workshop foglalkozás is része a programnak, amely teljes egészében

„ingyenes, mindössze regisztrálni kell majd az Apolló Mozi honlapján” – tette hozzá.

Fekete József a Medgyessy Ferenc Gimnázium igazgatója hangsúlyozta, büszkeséggel töltik el az intézmény tíz éve működő animáció- és mozgóképtervező szakja által eddig elért eredmények. Az intézményvezető a korábban náluk előadást tartó Jankovics Marcellt idézte, aki akkor azt mondta a diákoknak, hogy

„amikor animáltok, életet teremtetek: élettelen tárgyakból élőt alkottok, megmozdítjátok és lelket adtok nekik”.

Az igazgató hozzátette, hogy a gimnázium diákjai is ebben a szellemiségben alkotnak, amire méltán büszke az iskola.

A szervezésben oroszlánrészt vállalt a gimnázium két tanára, Komlódi Judit képzőművész és Váczi Lilla médiaművész. Elmondásuk szerint igyekeznek

„úgy felkészíteni a diákokat, hogy a Medgyessyben eltöltött két év után több irányba is mehessenek tovább, így vannak, akik a videóművészetben vagy épp a zenei vonalon, a videóklip-készítés világában találják meg magukat”.

Az utóbbi időszakban elért eredményekről szólva néhány példát emeltek ki: a nemrég lezajló Országos Diákfilmszemlén Kecskés Csenge vizsgafilmjével első helyezést ért el. Kajlik Eszter – a gimnázium korábbi tanulója – több nemzetközi pályázatra is beadta munkáit és a Hagyjanak szülni című animációs dokumentumfilmjével egy olyan programban is részt vett, melynek keretében lehetősége nyílt munkáját promótálni az idei Berlinale-n. A filmről pedig előadást is tart majd a májusi rendezvény második napján. Hozzátették, hogy minden évben több diákjuk is felvételt nyer a MOME-ra vagy az egri egyetemre.

Kovács Krisztina a Kós Károly Szakgimnázium művészeti tanára elmondta, hogy az esemény

„nagy lehetőség a diákok számára, hiszen filmvásznon láthatják viszont saját alkotásaikat”.

Az iskola mozgókép- és animáció képzése 15 éve indult és az ott eltöltött öt év során a tanulók az érettségire való felkészítés mellett bepillantást nyerhetnek a fotózás, a filmezés és az animáció világába is.

A részletes programot az esemény Facebook oldalán találja.

Az esemény Instagram oldalán pedig további információkat tudhat meg a videós munkákról.

Takács Mátyás

Kiss Ádám

Kygo novemberben az MVM Dome-ban ad koncertet

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek