Debrecen
2024-04-22

Czapák Dániel, debreceni diák a KUTDIÁK - Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferencia nagydíjasa lett!

A Kutató Diákok Mozgalma a 2023/24-es tanévben 24. alkalommal hirdette meg a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK 2024), melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tudományos gondolkodás és a kutatás iránt. A regionális határon túli és inneni konferenciákat követően a Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciájának döntőjét idén április 19-20-án Kaposváron, a Táncsics Mihály Gimnáziumban rendezték meg.

A TUDOK 2024 Kárpát-medencei Döntőjében, a MOL Műszaki-és környezettudomány, környezetvédelem szekciójában, Czapák Dániel, a debreceni Medgyessy Gimnázium diákja a Scooter-Dust-Meter című projektjét mutatta be. A debreceni diák ezzel szekciójában a konferencia legjobb előadását tartotta meg és Nagydíjat kapott. A fiatal tehetség mentora Borbélyné dr. Bacsó Viktória, a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum igazgatóhelyettese. Dániel munkáját támogató konzulensek Laufer Tamás az Orchard Threpeutics biomérnöke, dr. Ábrahám László, a Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagja, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, illetve Godó Bence külsős mentor voltak. A Nagydíjat dr. Lenti Katalin, a Kutató Diákokért Alapítvány igazgatója adta át Czapák Dánielnek.

Czapák Dani ezzel a kiemelkedő teljesítménnyel, mint Nagydíjas előadó a felsőoktatási intézmények által adható intézményi pluszpontokban részesül a felvételi eljárás során. Meghívást kap a hatnapos Országos Diákkonferenciára, amelyet 2024 nyarán a Balaton mellett, Káptalanfüreden rendeznek meg. A debreceni diákot különböző publikációs lehetőségek is várják, illetve lehetőség nyílott arra, hogy kijusson a stockholmi Nobel-díj átadóra, valamint induljon a kétévente a felsőoktatásban kutatást végző hallgatók számára megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK).

Czapák Dániel a díjátadón elmondta, hogy nagyon hálás a Kutató Diákok Országos Szövetségének, akik lehetővé tették ezt a konferenciát. Nyolcadikos kora óta részt vesz a TUDOK versenyeken és úgy érzi, hogy éltre szóló emlékekkel gazdagodott és szoros barátságokat alakított ki. Nagyon örül a Nagydíjnak és projektjét szeretné a továbbiakban is fejleszteni.

Borbélyné dr. Bacsó Viktória, a Medgyessy Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese azt hangsúlyozta, hogy nagyon büszke a tanítványára, akit két éve mentorál. Dani törekvése, kitartása és tudomány iránti alázata példaként szolgálhat minden középiskolás diák számára. Külön öröm számára, hogy Dani jó csapatjátékos, kedves és nyílt személyiségével kutatótársai munkáját is maximálisan támogatja.

Minden idők legjobb EUG-ját rendezné a Debreceni Egyetem

Idén 12 éves a Roncsbár!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek