MegMinden
2024-05-06

Pókemberek

(raketa.hu)

Pókemberszerű falmászóképességeket adhat ez a szuper tapadós anyag.

Hamarosan elég könnyen Pókemberré válhatunk hála az E44 epoxinak, ami képes hő hatására megváltoztatni a tulajdonságait, így amint az egyik kutató mondta: az emberek hamarosan igazi Pókemberként mászkálhatnak a falakon.

Bizonyos szuperhősök képességeit relatíve könnyű (értsd: elméletileg legalábbis nem lehetetlen) leutánozni. Ha például valaki Batmanné válna, ahhoz elég “csak” gazdagnak, szuperintelligensek (190-es IQ a belépő szint) lennie, aki járatos a világ összes harcművészetében… Na jó, ez sem épp pehelysúlyú vállalás – na, de akkor mi a helyzet a tényleges szuperképességekkel? Például Pókember leglátványosabb tulajdonságával, tehát hogy képes mászni a falakon?

Különös, de ez a közeljövőben talán könnyebben elérhető lesz, mint hogy az ember a fentebb említett, denevér emblémás igazságtevővé váljon – és ez egy csapat szingapúri tudós találmányának lesz köszönhető. A kutatók ugyanis kifejlesztettek egy E44 epoxi nevű alakmemóriás polimert, amely a hőmérséklet hatására változtatja a tulajdonságait.

Szobahőmérsékleten az anyag kemény és üveges, de hevítésre meglágyul, és más felületek textúrájába is képes behatolni szőrszerű struktúrákkal, az úgynevezett fibrillikkál – és így erős kötéseket hoz létre, amelyek újramelegítéssel megszüntethetőek. A ragasztó a tesztek során a legkülönbözőbb textúrákhoz ragadt hozzá anélkül, hogy maradékanyagot hagyott volna maga után. A fibrillák ráadásul jelentős tömeget képesek megtartani: egy tenyérnyi anyag, amely egy 37 fibrillából álló párnát jelent, 60 kg-ot bír el.

Az eredeti írást itt találja.

Családi Nap a Debreceni Egyetemen

3x3-as olimpiai selejtező - A nők és a férfiak is Izraellel kezdenek Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek