MegMinden
2022-10-24

Peregrine projekt

(greendex.hu)

Alaszka elárverezhet egy Hollandia méretű területet

A sarkvidéki északi lejtőn lévő összes nem bérelt állami tulajdonban lévő földterület és tengeri rész kerülne árverésre, amely összesen nagyjából 3,24 millió hektárt jelent. A rendelkezésre álló bérleti szerződések között 364 000 hektár található az alaszkai Beaufort-tengeren.

Ha a földterületeket sikeresen elárverezik, az a sarkvidéki olaj- és gázkitermelés bővüléséhez vezet majd.

Az északi sarkvidéki északi lejtő 769 000 hektárnyi földjét és tengerét már most is fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatok bérlik. Alaszkában minden évben sor kerül az egész államra kiterjedő bérbeadásra, bár ez az eddigi legnagyobb.

Az alaszkai olajfúrás évek óta forró téma az Egyesült Államokban. Az olajipar hatalmas bevételi forrást jelent az állam számára. Az északi sarkvidéki Alaszka tartomány naponta mintegy 1,5 millió hordó olajat termel, és az USA jelenlegi napi olajtermelésének közel 25 százalékát adja.

Az utóbbi években azonban környezetvédelmi ellenérzések is tapasztalhatók. Az ebben a hónapban, november 3-ig árverésre kerülő földterület azonban Alaszka állam tulajdonában van, nem pedig az amerikai szövetségi kormányé.

Alaszka állam továbbra is nyitva áll az üzlet előtt

 – mondta Mike Dunleavy alaszkai kormányzó.

Az eladást bejelentő kormányzati sajtóközlemény nem tesz említést a környezetvédelemről. A környezetvédő civil szervezetek korábban elítélték az északi-sarkvidéki olajfúrásokat. Augusztusban az Earthjustice környezetvédelmi civil szervezet pert indított a szövetségi földügyi hivatal (BLM) Peregrine nevű, az alaszkai Nyugati-sarkvidéken zajló kutatófúrási programjának jóváhagyása ellen.

A Peregrine projekt mintegy 79 000 hektárnyi területet foglal magában. A Greenpeace USA szerint a tudomány és az igazságosság elvei kizárják az új olajfúrásokat a kényes régióban, mivel itt különösen nagy károkat okozna egy ilyen nagy fokú beavatkozás.

Az eredeti írást itt találja.

A kötelező gépjárműbiztosítási díjak 10 százalék körüli átlagos emelkedésére számítanak szakértők

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek