MegMinden
2023-10-01

Tudomány

(index.hu)

Van-e élet máshol az univerzumban?

Nem az a kérdés, van-e élet máshol az univerzumban, hanem az, hogy hol?

 

Sokan optimisták a tudósok közül, és azt állítják, talán a következő néhány évben életjeleket fedezhetnek fel valahol az univerzumban. Egyikük, aki egy Jupiterre irányuló küldetést vezet, azt mondta, meglepő lenne, ha nem lenne élet a bolygó egyik jeges holdján. A Nasa James Webb űrteleszkópja (JWST) nemrégiben a Naprendszeren kívüli bolygókon is életre utaló nyomokat észlelt – és még számos világot tart szem előtt.

Sok folyamatban lévő vagy hamarosan induló küldetés jelzi a minden idők legnagyobb tudományos felfedezéséért folyó új űrversenyt. 

Végtelen univerzumban élünk, végtelen mennyiségű csillaggal és bolygóval. Sokunk számára nyilvánvaló volt, hogy nem lehetünk mi az egyetlen intelligens élet odakint

– mondja Catherine Heymans professzor, skót csillagász.

A mai távcsövek már vannak olyan fejlettek, hogy képesek elemezni a távoli csillagok körül keringő bolygók légkörét. Olyan vegyi anyagok után kutatnak, amelyek élet jelenlétére utalhatnak. A hónap elején találtak is valamit, ami élő organizmusra utalhat, ugyanis a Földön is előforduló, egyszerű tengeri élőlények által termelt gázok lehetséges jelét észlelték

A 120 FÉNYÉVRE TALÁLHATÓ, K2-18B NEVŰ BOLYGÓ LÉGKÖRÉBEN

– írja a BBC.

A kutatócsapat arra számít, hogy egy éven belül kiderül, beigazolódnak-e ezek a jelek. A tanulmányt vezető Nikku Madhusudhan professzor, a Cambridge-i Egyetem Csillagászati Intézetének munkatársa elmondta: ha a jelek megerősítést nyernek, „az gyökeresen megváltoztatja az élet kereséséről alkotott elképzeléseinket”.

Ha a legelső vizsgált bolygón életre utaló jeleket találunk, az felveti annak lehetőségét, hogy az élet gyakori jelenség az univerzumban

– fogalmazott.

Na és mi van az űrlényekkel?

Egyes tudósok a földönkívüliek témáját a sci-fi birodalmába tartozó távlati lehetőségnek tartják, de azt megerősítették, hogy az idegen világokból érkező rádiójelek keresése már évtizedek óta folyik a Földön Kívüli Intelligencia Kutatása (SETI) intézet által. 

A világűr óriási terület, ezért a keresésük eddig véletlenszerűen zajlott. A teleszkópok, mint például a JWST képessége azonban – hogy azonosítani tudják az idegen civilizációk legvalószínűbb helyeit – azt jelenti, hogy

A SETI ÖSSZPONTOSÍTANI TUDJA A KERESÉST.

Dr. Nathalie Cabrol, a SETI Carl Sagan Központjának igazgatója szerint „ez új lendületet adott az univerzumban lévő élet tanulmányozásának”. Az intézet korszerűsítette teleszkóprendszerét, és most műszerekkel távoli bolygók erőteljes lézerimpulzusainak kommunikációját keresi.

Dr. Cabrol magasan képzett asztrobiológusként megérti, hogy egyes tudósok miért szkeptikusak a SETI jelkeresésével kapcsolatban. Véleménye szerint azonban a távoli légkörökből származó kémiai jelek, sőt a Marsról származó mikrofosszíliák is mind értelmezhetőek.

„Az élet jeleinek megtalálására irányuló különböző megközelítések messzemenőnek tűnhetnek, de az észlelés bármikor bekövetkezhet” – fogalmazott. 

Az eredeti írást itt találja.

Az amerikai Kongresszus az utolsó pillanatban tartott szavazással elkerülte a kormány részleges leállását

Robert Fico pártja nyerte a voksolást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottsága mellett

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek