MegMinden
2024-04-10

Toyota

(vezess.hu)

Hiperpraktikus családi autót villantott a Toyota.

Félig terepjáró, félig buszlimuzin, és teljesen lenyűgöző a Toyota egyik leányvállalata által tervezett és bemutatott térvarázsló, az X-Van modellcsalád.

A Toyota terepjáróinak, buszlimuzinjainak és furgonjainak gyártására szakosodott – mellesleg a Dakaron is rendszeresen jól teljesítő csapatot indító – Toyota Auto Body (a továbbiakban Toyota) olyan hiperpraktikus tanulmányautót mutatott be, amely még a belső teret nem kész tényként, hanem megfejtendő rejtvényként kezelő japán autóiparban is szokatlan.

Az öt milliméter híján 4,7 méter hosszú, 1820 mm széles és 1855 mm magas (tehát gyakorlatilag négyzet alapú hasábnak tekinthető) X-Van hajtásláncáról nincs információnk, vélhetően full hibrid egység mozgatja majd a modellt, ha megvalósul – márpedig valószínűleg meg fog, mert márciusban szabadalmaztatta a modell jellemzőit a Toyota.

A lényeg itt amúgy sem a hajtás, hanem a belső tér átrendezhetősége. A folyamat első lépéseként hátul és elöl egyaránt tolóajtókat találunk, közöttük nincs B oszlop, azaz a be- és kiszállás egy rendkívül széles és viszonylag magas kapun keresztül történik. A legfontosabb azonban az ülések kiosztása: az első sorban kettő, leghátul három ülést találunk, míg a második sorban egyetlen ülés árválkodik.

A cég három különböző kivitel prototípusát mutatta be, de gyanítjuk, hogy a valóságban csupán egy autó fog épülni, ami az összes itt bemutatott funkciót tudja majd.

Ha például az első utasülést hátrafordítjuk, a középső sori fotelt pedig lefektetjük, nappali szobát kapunk, asztalkával. Utóbbi helyén egyébként kutyafekhelyet is el tud képzelni a Toyota. Az ülések egyébként kiszerelhetők, és az autón kívül is használhatók.

Az eredeti írást itt találja.

Dobhártya

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek