MegMinden
2023-02-08

Járvány

(origo.hu)

Megállíthatatlanul terjed egy veszélyes kórokozó, új járvány jöhet.

A melegedő éghajlaton a kórokozó gombák úgy fejlődnek, hogy ellenállóbbá váljanak a testünkben lévő hővel szemben – mutatta ki egy új tanulmány. Mivel a hő az, ami a legtöbbet tesz azért, hogy megvédjen minket a gombáktól, a melegedéshez való alkalmazkodás azt jelenti, hogy ezek a kórokozók rohamos terjedésnek indulhatnak a jövőben, és az eddigieknél sokkal nagyobb problémákat idézhetnek elő.

Ezek nem fertőző betegségek a szó szoros értelmében; a gombákat nem adjuk át egymásnak. A spóráikat napi szinten belélegezzük, de az immunrendszerünk alkalmas arra, hogy felvegye velük a harcot"- mondja Asiya Gusa molekuláris genetikus és mikrobiológus, az észak-karolinai Duke University School of Medicine munkatársa.

A kutatócsoport részletesen megvizsgálta a Cryptococcus deneoformans nevű kórokozó gombát, laboratóriumi körülmények közé helyezve és 30 °C-ról 37 °C-ra emelve a hőmérsékletét.

Különösen az "ugró gének", vagyis a DNS-en belüli transzpozíciós elemek, amelyek képesek megváltoztatni a genomban elfoglalt helyüket, mozogtak nagyobb mértékben. Az ugró gének közvetlenül nem állítanak elő fehérjéket, de befolyásolhatják más gének működését.

A kutatók különösen három ugró gént követtek nyomon: T1, Tcn12 és Cnl1.

Az eredeti írást itt találja.

Ültetés

Utánpótlás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek