MegMinden
2024-04-09

Twin Peaks

(hu.ign.com)

Van egy hatalmas hibája a sorozatnak.

A Twin Peaks társalkotója szerint van egy hatalmas hibája a sorozatnak, pedig ha Lynchre hallgatnak a tévécsatorna fejesei, elkerülhették volna

Ezt nem kellett volna?

34 évvel ezelőtt érkezett meg Dale Cooper FBI ügynök Twin Peaksbe, a ködös kisvárosba, mert több gond is volt már a környéken, de Laura Palmer brutális meggyilkolása betette a kaput, ráadásul a helyi rendőrség nem igazán tudott mit kezdeni az üggyel. Ez David Lynch és Mark Frost tévétörténelmet író sorozatának az alapfelállása. Az első évad sokak szerint hibátlan, a másodikkal viszont a nézők jelentős hányada nincs kibékülve. Igen, pont azért, amiért Frost sincs: mert megtudtuk, ki ölte meg Laura Palmert.

Ma, április 8-án van a Twin Peaks első szezonjának a 34. évfordulója, 1990-ben ezen a napon kezdte el sugározni az ABC. Ennek alkalmából a Variety készített interjút Frosttal, aki második nekifutásra meg is kapta a kényes kérdést, amit a nézők feszegetnek már évtizedek óta: tényleg korán oldották-e meg a nagy rejtélyt.

"Határozottan igen. Úgy értem, hogy szinte szó szerint a csatorna pisztolyt szegezett a fejünkhöz. Amennyire emlékszem, egyszerűen meg akarták vonni tőlünk a pénzt, ha nem adjuk be a derekunkat. Rögtön az elején, a második évad kezdetén azt akarták, hogy leleplezzük. De David mindig azt mondta: 'Soha nem szabadna megoldanunk ezt a rejtélyt – ennek örökké kellene tartania.' És egy részem azt gondolja, hogy igen, igaza lehetett. Legalábbis a második évadot tekintve szerintem ez elfogadható lett volna. Könnyedén megbirkóztunk volna ezzel legalább a szezon hátralevő részében, ezt a sztoridinamikát mozgósítva. De hát akkor még 1991-et írtunk, egy tévécsatornáról beszélünk, ami egyszerűen közbelépett" – ecsetelte Frost.

Az alkotó nyújtott egy kis betekintést is a kulisszák mögé. Elmondása szerint az ABC-t akkoriban a Capital Cities uralta, ami szerinte egy elég konzervatív családi vállalkozás volt, az az irány pedig, amelybe a Twin Peakset elvitték Lynchcsel, meglehetősen felzaklatta a tulajdonosokat. "A vállalatvezető szerintem azt hitte, hogy mi egyfajta digitális Ebolát szabadítunk a világra a történetünkön keresztül. Nagyon fel volt dúlva. De volt némi szerencsénk, mert akkoriban egy fiatal vezetőjük is volt, Bob Iger, akinek nagy érdeme, hogy kardoskodott a sorozatért. Mindig is úgy éreztem, hogy ő mellettünk áll" – tette hozzá Frost.

Az alkotó azt is elárulta, hogy nagyon elégedett az első kilenc résszel, azok majdnem olyan jók, mint az első évad, viszont a Windom Earle-sztori, ami azt követően jött, eléggé kidolgozatlan szerinte is. Ez és a kibontakozó iraki háború (öbölháború) nem tettek jót a Twin Peaks népszerűségének, így meghiúsult a harmadik évad, legalábbis 25 éven keresztül pihent az ötlet, mivel A visszatérés alcímű 2017-es folytatássorozatban sok mindent megvalósítottak az eredeti ötletekből.

Frost amúgy elégedett A visszatérés lezárásával is, szerinte szépen pontot tettek ennek az egésznek a végére ezzel a bizonytalan és felkavaró konklúzióval. Ugyanakkor nem zárja ki a negyedik évad lehetőségét sem, de azzal lelombozta a rajongókat, hogy egyelőre erről nem tárgyaltak semmit Lynchcsel.

 

Az eredeti írást itt találja.

Kék Pelikan

Billie Eilish bejelentette új albumát

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek