MegMinden
2022-11-14

Óriáscsillag

(origo.hu)

Pusztító robbanás volt az űrben.

Rendkívül ritka, hogy egy csillagot közvetlenül a megsemmisülés közben láthassunk. Szerencsére a Hubble Űrteleszkóp 2010-es megfigyelési adatainak archívumát átfésülő kutatók egy 11 milliárd évvel ezelőtti, robbanó csillagot fedeztek fel egy galaxishalmaz mögött. Ez az első alkalom, hogy ilyen eseményt megfigyeltek az univerzum korai időszakából.

Elég ritka, hogy egy szupernóvát ilyen korai stádiumban észlelünk, ez a szakasz ugyanis rendkívül rövid. Csak órákig vagy néhány napig tart, és még egy közeli észlelésnél is könnyen elkerülheti a figyelmet. Ugyanazon az expozíción a képek sorozatát láthatjuk - mint egy szupernóva több arcát"- mondta a NASA közleményében Wenlei Chen, a Minnesotai Egyetem Fizikai és Csillagászati Karának kutatója, a Nature folyóiratban megjelent kutatás vezető szerzője.

A távoli szupernóvát a gravitációs lencsézésnek nevezett jelenségnek köszönhetően fedezték fel. Amikor egy galaxis gravitációja eltorzítja és felnagyítja a mögötte lévő fényt, lehetővé teszi, hogy a távcsövek olyan távoli objektumokat is megfigyeljenek, amelyek egyébként túl halványak lennének.

Meglepő módon a torzítás a vártnál is nagyobb áldásnak bizonyult, mivel több képet, azaz "három arcot" sikerült egyszerre különböző időszakokból rögzíteni. A szupernóva különböző pillanataiból származó fény különböző távolságokat tett meg a lencsézésen keresztül, és a lencsegalaxis hatalmas gravitációja miatt tulajdonképpen lelassult, így a fény különböző "útvonalai" mind egyszerre érkeztek meg.

Ennek a pillanatnyi időzítésnek köszönhetően a kutatók meg tudták mérni a szupernóva lehűlési sebességét, és ki tudták számítani a csillag méretét a robbanás előtt.

ÚGY VÉLIK, HOGY A VÖRÖS ÓRIÁSCSILLAG 500-SZOR NAGYOBB VOLT A NAPNÁL.

„A három különböző képen eltérő színeket látunk. Van egy hatalmas csillag, a magja összeomlik, lökéshullámot idéz elő, felmelegszik, majd egy hét alatt lehűl. Ez talán az egyik legelképesztőbb dolog, amit valaha láttam!" - mondta Patrick Kelly, a Minnesotai Egyetem Fizikai és Csillagászati Karának adjunktusa a közleményben.

Az eredeti írást itt találja.

Őslakosok

Ádám Martin

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek