MegMinden
2024-01-12

Csicseri csoda

(egeszsegter.hu)

A csicseriborsó fogyasztásának előnyei.

A csicseriborsó kiváló növényi eredetű fehérje forrás, amely segíthet a cukorbetegség kezelésében és segíti a fogyást is. A csicseriborsó bizonyított előnyei között szerepel az emésztés javítása, a szív egészségének javítása, valamint az optimális vérnyomásszint fenntartása. Ezenkívül javítja a csontok, bőr és haj egészségét.

A csicseriborsó (Cicer arietinum L.) egy hüvelyes növény. Ezeket a kicsi, halványbarna babokat 7000 éve termesztik, így a bolygó legrégebbi és legnépszerűbb hüvelyesei. Diós ízük és szemcsés állaguk van, amely minden ételhez és hozzávalóhoz jól illeszkedik.

 

A csicseriborsó vagy garbanzobab tápanyagokban gazdag, tele van növényi alapú fehérjével, élelmi rosttal és szénhidráttal. Antioxidáns és ásványi anyag tartalma jelentős, vas, cink, magnézium, A-, B6-, B12-, C- és K-vitamin gazdag forrása. Megtalálható benne a niacin, riboflavin, tiamin és a foszfor is.

 

A csicseriborsó gyógyhatása

 

Kezelheti a cukorbetegséget

A csicseriborsó nagy mennyiségű oldható rostot és alacsony glikémiás indexet tartalmaz, ami segíthet szabályozni a vércukorszintet az emésztés optimalizálásával. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ez által hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak, csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát azáltal, hogy az étel elfogyasztása után kisebb változásokat idéznek elő a vércukorszintben és az inzulinszintben.

 

Segíthet a fogyásban

A csicseriborsó magas tápanyagsűrűségével és élelmi rostokkal kombinálva tökéletes azok számára, akik fogyni szeretnének. Az elfogyasztott rostok hosszabb ideig teltségérzetet nyújthatnak a szervezetben, mivel kölcsönhatásba lépnek az éhséghormonnal. A tápanyagok és ásványi anyagok keveréke energiában tarthatja a szervezetet, megszűntetheti a nassolási vágyat. Emiatt a csicseriborsó kiváló lehet az általános kalóriabevitel csökkentésében, mivel egyszerűen nem érezzük magunkat éhesnek, annak ellenére, hogy egy csésze csicseriborsó 270 kalóriát tartalmaz.

 

Javíthatja az emésztést

A csicseriborsóban található magas rosttartalom elősegítheti a széklet felszaporodását. A megfelelő élelmi rostot tartalmazó étrend segíthet a rendszeres bélmozgás fenntartásában, miközben megszünteti a gyulladást, görcsöket, puffadást és a székrekedést. Ha csicseriborsót adunk étrendünkhöz, javíthatjuk a tápanyagok emésztésének felszívósát, és biztosíthatjuk, hogy a legtöbbet hozzuk ki az étel tápértékéből.

 

Javíthatja a szív egészségét

Szív- és érrendszerünk egészségét két különböző módon is javíthatjuk. Először is, az oldható rost magas szintje segíthet egyensúlyban tartani a koleszterinszintet, megelőzve az érelmeszesedést, a szívrohamot és a szélütést. Másodszor, csökkentheti az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét a vérben. Ezenkívül az omega-3 zsírsavak segíthetnek megvédeni a szívet a gyulladásoktól, a csicseriborsó segíthet a szérum lipidszintjének javításában is.

 

Bizonyítottan kiváló fehérjeforrás

A csicseriborsó fontos forrása lehet a növekedéshez és fejlődéshez, valamint a megfelelő gyógyuláshoz és az egész szervezet helyreállításához szükséges fehérjéknek. Ideális választás lehet a vegetáriánusok számára is, akik gondoskodni szeretnének a megfelelő tápanyagbevitelről. Azonban ne hagyatkozzunk a csicseriborsóra, mint egyetlen fehérjeforrásra. Kiegyensúlyozott fehérjebevitel javasolt.

 

Erősítheti a csontokat

A garbanzo bab az esszenciális vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, rendkívül jót tesz a csontok egészségének. Ezen ásványi anyagok közül sok nélkülözhetetlen a csontok ásványianyag-sűrűségének javításában, és megelőzheti az életkorral összefüggő betegségeket, például a csontritkulás kialakulását.

 

Csökkentheti a gyulladást

A csicseriborsó kolinja olyan makrotápanyag, amely létfontosságú szerepet játszhat a szervezet krónikus gyulladással szembeni küzdelmében. Ezenkívül szabályozhatja az alvási ciklust, növelheti az izmok mozgási tartományát, valamint segíthet a tanulásban és javíthatja a memóriát.

 

Egyéb felhasználások és előnyök

●  Magas fehérje- és vastartalmának köszönhetően a csicseriborsó csodálatos természetes táplálékkiegészítőként szolgálhat azok számára, akik hajhullásban szenvednek.

●  A csicseriborsóban található mangán javítja a bőr egészségét, és távol tartja a ráncok és finom vonalak kialakulását.

●  Rendszeres fogyasztása biztonságos és természetes módja lehet a menopauza és a menopauza utáni tünetek, például az éjszakai izzadás, hangulati ingadozások és hőhullámok leküzdésének.

Az eredeti írást itt találja.

Luminate jelentés

Paradicsom

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek