MegMinden
2021-10-05

Prognózis

(magyarnemzet.hu)

Összeáll a Prognózis Vörös István hétvégi koncertjére

Akik rendszeres látogatói a több mint két évtizede saját útját járó, egykor zenekari frontember koncertjeinek, pontosan tudják, mire számíthatnak: igényesen meghangszerelt, szenvedéllyel előadott, fülbemászó régi és új dallamok, tartalmas mondanivalóval. A kitartó rajongóknak az október 9-i nagykoncerten sem kell csalódniuk, sőt. Bónuszként megkapják az alakulásának negyvenedik évfordulóját ünnepelő kultbandát, a Prognózist is, eredeti tagokkal.

Egy Vörös István-koncertről pontosabb előrejelzést lehet készíteni, mint a várható időjárásról. Míg utóbbit alapjaiban írhatja felül valamely frontbetörés, addig az énekes-gitáros-zeneszerző-szövegíró színpadi fellépésének hatása – legyen szó akár szóló akusztikusról vagy zenekarosról – kiszámítható és katartikus. Adódik a kérdés: miben rejlik a siker titka? A választ maga az előadó adta meg egy interjúban: Fontos, hogy a zenének legyen üzenete. Ezt a dalszöveg közvetíti, amelynek általában társadalomkritikus, netán lázadó hangot kell megütnie. És ott a frontember, akinek az említett mondanivalót kellő szenvedéllyel, művészi önkifejezéssel kell előadnia.
Vörös István 1999 óta jelenteti meg önálló lemezeit, illetve koncertezik kísérőzenekarával határainkon innen és túl. Akkor és most címmel október 9-én nagyszabású – zenekaros – előadásra készül, amely átfogó képet fest Vörös István rendkívül gazdag szerzői-előadói munkásságából. Nem maradhat ki persze a nyolcvanas évek meghatározó zenekaraként ismert és elismert Prognózis sem, amelyet 1981-ben alapított. A rockba oltott újhullámot zászlajára tűző kultbanda olyan emblematikus dalokat hagyott maga után, mint a Tele van a város szerelemmel vagy a kislemezes Hajsza közben, illetve a Nyári éjszakák.

 

Az eredeti írást itt találja.

Kihirdették a Virágos Magyarország verseny idei győzteseit

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek