Címlapsztori
2022-09-18

Balázs Gyula - Kowa

"Hét zsivány van fönn a színpadon, akik ugyanúgy a saját maguk esendőségével küzdenek, mint minden egyes ember. "

A Kowalsky meg a Vega énekese, Balázs Gyula 1999 óta aktív zenész, idén 50 éves frontember.

Hogy szólítanak téged gyakrabban? A rendes keresztneveden, vagy mindenki Kowázik?

Legalább húsz éve Kowának, vagy a Kowalskynakszólítanak, de még a saját testvérem is. Gyakorlatilag nincs, aki a családi nevemen szólítana, talán kivétel ez alól a szüleim, de nekik is inkább fiam, vagy kisfiam vagyok a mai napig. Nagyon ritkán hallom a jegyzett nevemet.

Ha jól számoltam, nagyjából 23 éve aktív a Kowalsky meg a Vega zenekar. Hosszú volt az út a sikerig? Honnan számolod az aktív éveket?

Az egész nem is akart több lenni egyetlen albumnál. Szólóalbumnak indult a Blackout mellett, ami az akkori zenekarom volt. Három évig dolgoztunk, akkor indult a zenekar, és megjelent a nagylemez, az 2003, tehát gyakorlatilag jövőre lesz 20 éves. Korábban indultak a háttérmunkálatok, de hát húztuk, vontuk, nyúztuk ezt a dolgot. Tehát én azt mondom, hogy jövőre lesz 20 éves a zenekar.

Mennyire vagy kakukktojás a családban? Van zenei minta?

Óriási nagy kakukktojás vagyok a családon belül. Olyan szinten, hogy még hangszeren se játszik senki, illetve nagybátyám tangóharmonikázott, mikor összejött a család, de ő is csak valami nyekergést csinált. Több volt a sportoló, és én is sportolóként kezdtem a pályafutásomat, hogyha mondhatom ezt, annak idején Békéscsabán futballoztam. Olyan arcokkal, mint a Bánffy Jani a suli csapatban, aki válogatott futballista lett aztán, meg hát több ilyen arccal, de aztán nem lettemfutballista. Gimnáziumban kezdtem el énekléssel foglalkozni, egyszer hazaállítottam egy kazettával, megmutattam, hogy úgy hallgassátok, hogy én énekes leszek, zenével fogok foglalkozni. Kikerekedett a szemük, mikor beraktam a kazettát, ami tényleg egy nyekergés volt, botrányos volt először. Meg is vannak ezek a felvételek, de senki nem fogja hallani. Amikor meghallgatták a kazettát, anyukám elsírta magát, nem beszélt velem egy hétig, de nem akadályoztak, és ma már természetesen, nagyon büszkék rám, de nagyon megleptem őket, tényleg óriási kakukktojás vagyok.

A lányok körében menőbb dolog zenésznek lenni, mint focistának?

Én nem a menőségre mentem, hanem arra, hogy mi érdekel az életben. Hamar kiderült, hogy nem leszek válogatott futballista, de ezt nagyon nehéz volt feldolgozni, szomorú voltam. Azon gondolkodtam, mi érdekel. Hát a zene. A zene az nagyon, de értek is hozzá? Nem, egyáltalán nem. Úgyhogy hosszú idő telt el, amíg színpadképessé váltam, és megtaláltam azokat az embereket, akikkel társulni tudtam. Az első zenekar a Blackout volt, a Csányi testvérekkel.

Gyerekkorodban ki volt a minta? Kit hallgattatok?

A Tankcsapda volt az első, Lukács Laci. Én Komádiban születtem, és az első koncertélmények a Körös-menti napokon volt. Az első igazi rock and roll élményem, talán a Tankcsapdának is az első koncertjeik voltak. Azt mondtam, hogy ha nem sportoló, akkor ilyen zenész akarok lenni. Ott volt még a Sex Action, az Edda, a P. Box, tehát rock vonalon indultam el.

Szöveget vagy dallamot írni volt könnyebb az elején?

Ez folyamatos esemény volt, gyakorlatilag mindenben folyamatosan fejlődik az ember. A fejemben sok régi szövegem megvan, de egy szempontból csapnivaló volt. Jelentős út színpadképessé válni.

Különleges nevetek van. Emlékszel még, hogy ki hívott először titeket Kowalsky meg a Vegának?

Kowalskynak? Igen, emlékszem. Egészen pontosan tudom. Gimnázium után nagyon rövid ideig egy technikumba jártam. Tán az évet se fejeztem be, de az alatt a fél év alatt kaptam ezt a nevet, méghozzá Véró Józsi barátomtól, akkori osztálytársamtól. Valamilyen füzetregényt olvasott, és abban volt egy szereplő, akit Kowalskynak hívtak és bérgyilkos volt, ő volt a menőcsávó. Nyilván egy vicc volt, mert én egy csendes, visszahúzódó gyerek voltam, semennyire nem illett rám a vagány szerep, de mindenképpen rám akarta testálni. Ezen nevetgéltünk mindannyian, és rám ragadt a név. Nem csak a barátaim Kowalskyztak, hanem a család is. Nem színpadra született ez a név, hanem tényleg a hétköznapi életből eredt.

Sokan jöttek-mentek a zenekarban. Hogy élted meg ezt frontemberként?

Igen, nagyon sok változás volt, nagyon nehezen indult, hogy egy kész csapat legyen a Kowalsky meg a Vega, és még az sem volt eldöntve a legelején, hogy szólólemez, szóló projekt legyen, vagy ténylegesen egy zenekarról beszéljünk-e. Legalább háromszor volt teljes váltás a hangszeresek körében. Aztán amikor a Jimmy mellé a Sóder és a Csacsais odakerült, Debrecenből, onnan beszélhetünk egy erős magvas zenekarról, amire már lehetett építkezni.

Most teljesen fix a zenekar, vagy még változhat?

Mindenképpenfix, még annak ellenére is ezt mondom, hogy a Szebényi Danika most hagyott itt minket egy éve, és helyette jött a Tomika. Nem tudok elképzelni más változást, bár már Danikánál is ezt mondtam. Úgy vagyok vele, hogy aki jelen van, annak itt az otthona, a család tagja. Természetes, hogy mindig közbejöhet valami, mindig változhat valamilyen szinten, de a Jimmy, a Sóder, a Robi, a Danika egy olyan erős magvas része a zenekarnak most már legalább 10 éve, ami nem hiszem, hogy változna. Én nem tudom elképzelni.

Ez nem azt jelenti, hogy te vagy a nagy hajcsár, és kikészülnek melletted a zenészek?

A végső szót mindig én mondom ki, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy én vagyok a feje a dolgoknak, és megmondja a többieknek, hogy mi legyen. Marhára nem. Tényleg egy közösségről, egy családról beszélünk a Kowalsky meg a Vega esetében, de egy kicsit kell, hogy legyen feje a dolgoknak, aki adott esetben, hogyha vitás kérdések vannak. akkor legyen az, aki vállalja a felelősséget azért, hogy mi lesz.

Hogyan alakulközönségetek? Idősödnek veletek, vagy jönnek már be a fiatalok?

Én azt gondolom, hogy a közönséggel való kapcsolatnak egy természetes, szép vonala van a Kowalsky meg a Vega esetében. Mondhatom, hogy szinte családok érkeznek. Azt jelenti, hogy nemcsak apuka, anyuka, 30-40 éves korosztály, vagy 20-30-40 éves korosztály, hanem egészen pici gyerekek is, meg akár a nagyszülőkkel együtt is. Tényleg egy nagyon széles réteget érint meg a mondanivalónk. Nem nagyon tudnám megmondani, hogy ez most milyen korosztályhoz szól. Az örömmel teli a válaszom, hogy a mi esetünkbennincsenek korlátai a kommunikációnak és a kapcsolatnak.

Egy jófiús imidzs van körülötted, megmented a világot, sportolsz, fontos neked az egészséges életmód.

Nem mentem meg a világot. Van egy természetes optimizmusa a Kowalsky meg a Vega üzenetének, de én ezerszer és ezerszer elmondtam, itt senki nem tanít. Itt hét zsivány van fönn a színpadon, a saját maga keresztjét viszi, a saját maga hülyeségeinek a csapdáiba esik, ugyanúgy a saját maga esendőségével küzd, mint ahogy minden egyes ember. Itt aztán nincsenek mesterek olyan értelemben, ahogyan sokan ránk akarják ezt sütni, idézőjelben. Tehát szó nincs ilyenről. Az megint más kérdés, hogy fajsúlyos témákat feszegetünk, de ez is csak azt szeretné üzenetként hordozni, hogy az ember ne legyen túl kemény önmagával szemben, hogy ne adjon föl bizonyos dolgokat. Nem csupán a lelki vezetők kiváltsága, hogy ilyen témákról beszélhetnek, hanem a hétköznapi embereknek is feltétlenül szükséges élelme. Ha az ilyen hóhányó zsiványok megtehetik, hogy ilyenekről beszéljenek, akkor ezt bárki bátran megteheti, anélkül, hogy szégyellnie kéne magát.

Miért pont a jóga?

Nagyon egyszerű volt a helyzetem, hiszen az éjszakai élet egy rendkívül megterhelő folyamat, főleg, hogyha évtizedeken keresztül ebben vagy, és éreztem, hogy kezdek kimerülni. Az akkori barátaimat, a Krisna-tudatú bhaktákat kérdeztem meg, hogy milyen módszert ajánlanának, és mondták, hogy ugorjak le az egyikük jógaórájára, nézzem meg, hátha segít, hogyha hosszú távon csinálom. Bevallom őszintén, már az első órákon megfogott, és akkor benne maradtam, beleragadtam, egyszerűen vonzott az egésznek az atmoszférája, és meg akartam tanulni, hogy adott esetben akár jógaoktatóként, másoknak is tovább tudjam ezt vinni. És valahogy az életem részévé vált.

Ez mennyire volt ragadós a zenekarban?

Gondolom, a természetéből fakadóan mindenkinek megvan a saját maga rendszere, mert mindenki eljött egy órámra. A Vidák Robi is eljött, az egyik órára, azt hiszem, nem astangára jött, tizedik perc után majdnem odahányt a szőnyegre. Azt mondta óra közben, hogy na, jól van, köszönöm szépen, akkor nekem ennyi volt, jógázzatok. Azóta bokszol.

Az egészséges táplálkozás is nagyon fontos számodra.

Mármint a vega életmód. Amikor a krisnásokkal bevonultam egy évre, keleti szerzetesi életet éltem. Egy év után annyi pozitív hatását éreztem magamon, és olyan nagyon megragadt, hogy már nem fogyasztok húsféléket, de én nem vagyok ám étkezési náci, nem hirdetem. Nem fogom promótálni, hogy egészséges a vega életmód.

Azt áruld el, hogy amikor bevonultál a krisnásokhoz, nem számítottál "vadembernek"? Hiszen mégiscsak a színpadról jössz zenész huligánként, aki pörög az éjszakában. Mennyire fogadtak be?

Hogyha tartod az ottani szabályokat, akkor nem lóg ki senki. Mindenhonnan érkeznek, hogy mást ne mondjak a Replikából, a Csató Peti azóta is ott van, ott is maradt. Egyfajta szerzetesi életet él. Ilyen kitétele nincs a folyamatnak. Nem jó szó rá, én nem szeretem használni azt, hogy vallási rendszer, hanem egy nagyon szép igazságra vezető módszer. Én azt gondolom, az, hogy honnan érkezel, teljesen ezredrangú kérdés.

A jelen pillanatainak megéléséről szól Wunderlich József második nagylemeze

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek