Egyetemi Élet
2023-12-11

S felcsendült a keringődal…

Noha a „báltermi villám” szerencsére nem sújtott le, pompás díszbe, fényárba és csillogásba öltözött a Debreceni Egyetem Főépülete november 9. és 11. között. Háromnapi bontásban rendezték meg ez évben is a DE hagyományos Gólyabáljait.

Ezúttal is az ország egyik leghagyományteremtőbb, legragyogóbb és legpatinásabb Gólyabálsorozatát vonultatta fel a cívisváros történelmi egyetemének Főépülete. November 9-én estére bordó színt öltöttek a folyosók, éjjel pedig az épület főbejárati fala is e nemes színbe borult. Az első nyitótánc az Állam-és Jogtudományi, a Bölcsészettudományi, az Informatikai, a Természettudományi és Technológiai, valamint a Zeneművészeti Kar elsőéves hallgatóit illette, mire impozáns keringőruhájukban vonultak a tisztelt publikum elé. Mielőtt azonban felzengett volna a bécsi keringő nyitótaktusa, az igazán megható és hagyományos, ünnepélyes gólyaeskü hangzott el, így az elsős hallgatótársak ragyogó díszben is hűséget fogadtak. A hivatalos ceremóniát, illetve a nyitóbeszédeket követően a gasztronómiáé volt a főszerep. A harmadik emeleti keringőn, vacsorás jeggyel fogyaszthattak a vendégek svédasztalos fogadáson különböző sülteket-főtteket, hidegtálakat és ízletes italokat.

A második, pénteki napon a reflektorfényben a Gazdaságtudományi, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai, a Mezőgazdasági, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási illetve a Műszaki Kar polgárai álltak. Gólyaesküjük után ezúttal is látványos táncruhákban nyitották meg az ünnepélyes estét az egyetemi karrierjüket idén szeptemberben elkezdő egyetemisták, majd következhettek az ínyenc falatok. Ezúttal aranysárgába öltözött a Főépület, felidézve az ifjúság aranyéveinek, az egyetemi szemeszterek ragyogó és felülmúlhatatlan hangulatát. A harmadik Gólyabált, avagy a „kék szombatot” a medikusok ülték, egészen pontosan az Általános Orvostudományi, Fogorvostudományi, Egészségtudományi illetve Gyógyszerésztudományi Karok. A hagyományos ceremóniákkal körített elegáns estély természetesen ezúttal sem maradt el. Sőt! A Medikus Gólyabálon a szokásokat megőrizvén a bálkirálynő és bálkirály megválasztása is sor került.

Mindhárom Gólyabál eseményei zökkenőmentesek voltak, újfent örömöt, élményeket és életre szóló emlékeket szerezve az első- illetve felsőbb éves hallgatók, egyetemi polgárok számára. A hangulatról három napon keresztül ugyanaz a zenei kínálat gondoskodott. A hajnalig tartó mulatságot a Happy and Band hozta el, illetve pódiumra állt a The Kidney Stones együttes is, amely fellépésnek hatványozottan fontos és szimbolikus szerepe is volt – az összetartozás és a közös szórakozás élménye nemzeteken, határokon átívelően valamennyi egyetemi polgáré. No, persze nem csupán a táncról, zenéről és evés-ivásról szóltak az esték, hiszen ezeknek az ünnepségeknek természetesen kézzel fogható nyoma is kell, hogy maradjon. A filmvilág kedvelői Barbie-stílusú fotósarokban készíthettek különlegesen „rózsaszín” fényképeket, ám lehetőség volt a Moment Box azonnal kinyomtatott, elegáns fotográfiáit is hazavinni.

A háromnapos, patinás, ragyogó eseménysorozatot a kari Hallgatói Önkormányzatok és a DEHÖK közös, töretlen szervezett munkája hívta életre.

Barna Marci, fotó: Balogh Albert

Álmaid hőse

A világhírű mérnök emléke előtt tisztelegtek

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek