Debrecen
2021-06-22

Debrecen önkormányzata pályáz a Csárda út és a Felsőpércsi utca fejlesztéséért

Debrecen önkormányzata pályázatot kíván benyújtani a Csárda út és a Felsőpércsi utca fejlesztésének támogatására az Agrárminisztériumhoz. A pályázatról 2021. június 24-én dönt a város közgyűlése.

E fejlesztési tervekről Papp Viktor önkormányzati képviselő, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője, Pósán László országgyűlési képviselő és Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót 2021. június 22-én a Csárda úton.

Amint azt Papp Viktor elmondta, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának kezdeményezésére 2012-ben indult útjára a Kertségi Fejlesztési Program, amelynek célja a kertvárosi, kertségi területeken lakók mindennapi életkörülményeinek javítása. A város idei költségvetésében rekord összeg, 6,1 milliárd forint áll rendelkezésre a Kertségi Fejlesztési Program megvalósítására, melynek legnagyobb szelete a lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítések köre 1,7 milliárd forint értékben. Ebből több, mint 25 utcában történhet, illetve indulhat el ebben az évben útépítés. A város közgyűlése június 24-i ülésén foglalkozik azzal az előterjesztéssel, mely pályázat benyújtását javasolja a Csárda út és a Felsőpércsi utca további fejlesztése érdekében. A pályázatot az Agrárminisztérium írta ki külterületi helyi közutak fejlesztésének támogatására. Sikeres pályázat esetén a Csárda úton a már meglévő 350 méteres szakasz aszfaltozása folytatódna 620 méteres hosszon, a Felsőpércsi utcán pedig 434 méteres hosszon a csapadékvíz-elvezetés és a szükséges közműkiváltás megoldásával együtt. A projekt várható összköltsége 357,5 millió forint, melyből 300 millió forint lenne a pályázati támogatás, a fennmaradó összeg pedig az önkormányzati önerő. Papp Viktor elmondta, hogy a Fidesz-KDNP frakció támogatni fogja az előterjesztést a kertségben élők életminősége javításának érdekében.

Pósán László országgyűlési képviselő szerint talán furcsa, hogy Debrecen az Agrárminisztérium kiírására kíván pályázatot benyújtani. Ennek indokoltságát azonban az adja, hogy Debrecen az ország legnagyobb egységes közigazgatási területtel bíró települése, s ezen a területen belül jelentős a külterületi részek aránya, ahol egy kisebb településnyi ember él. Pósán László hangsúlyozta: az ő képviselői körzetében is nagy a külterületi részek aránya, így a helyi érdekek, a mostanihoz hasonló fejlesztési elképzelések támogatását természetes feladatának tekinti. Reméli, hogy a közgyűlés támogatja ezt a pályázatot, a források is lehetővé teszik majd, hogy sikeres legyen, s ezáltal a kertségben élők mindennapi élete szempontjából hatalmas előrelépést jelentő tervezett fejlesztések megvalósulhatnak.

Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő azt emelte ki, hogy Debrecen önkormányzata mindig is hosszú távú városfejlesztési stratégiában gondolkodott, melynek keretében a város minden területét megfelelő módon fejleszti, beleértve a külterületeket is. A gyűjtőútként szolgáló Csárda út több mint 300 méteren már aszfaltozott, de mivel a teljes út mintegy 2 kilométer hosszú, a tervezett újabb 620 méteren való burkolás is hatalmas előrelépés lenne. Mint azt Komolay Szabolcs hangsúlyozta, a tervek szerint az aszfaltozás és a csapadékvíz-elvezetés megoldása mellett a szennyvízcsatornázás is megtörténik, ami lehetőséget fog adni arra, hogy a jövőben a környező utcákban is megvalósulhasson a szennyvíz-elvezetés. A képviselő szerint a Debrecen 2030 Program keretében a fejlesztések ezen a környéken a jövőben a Monostorpályi és a Sikló utcát is érintenék. Ha a közgyűlési támogatás meglesz, majd a pályázat is sikeres lesz, Komolay Szabolcs bízik abban, hogy ez év második felében vagy az év vége felé hozzá tud kezdeni a város a Csárda út és Felsőpércsi utca további fejlesztéséhez.  

Verskert a Déri téren

Tisztelgés a legendák előtt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek