Café
2021-06-22

Verskert a Déri téren

Debrecen idén pályázik az UNESCO „Irodalom Városa” címre. A pályázat középpontjában az irodalom mint gyógyír gondolat áll. A mostani Verskert kezdeményezéssel a pályázat szellemiségét próbálják megmutatni. Erről tartott sajtótájékoztatót Puskás István alpolgármester és Pósán László országgyűlési képviselő.

A Déri téren található Merengés című szobor köré olyan installációt készítünk, ami reményeink szerint beszélő szoborként fog majd működni. Ez arra ad lehetőséget, hogy üzenjünk egymásnak, az irodalom, a versek segítségével. Ilyen módon teremtsünk közösséget, építsük újra a közösséget és gyógyítsuk egymást az irodalom erejével – mondta Puskás István alpolgármester.

Pósán László országgyűlési képviselő hangsúlyozta: az irodalom mindig teremt olyan örökérvényű mondatokat, amik aforizmává válnak és generációkon át öröklődnek. Hozzátette: a kezdeményezésből a debreceniek irodalmi érdeklődését, a cívisváros kulturális mentalitását is le lehet majd vonni.

Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese kiemelte: a gyógyítsunk meg valakit gondolat illik a szoborhoz.

Fodor Éva, a Déri Múzeum tárvezetője, muzeológus, művészettörténész ismertette: Debreczeny Tivadar Merengő című alkotása 1930 óta látható a Déri téren.

Pinczés Orsolya a Debreceni Református Kollégium Múzeum - Szabó Magda Emlékház múzeumpedagógusa elmondta Szabó Magda Abigél című műve nemzetközi szinten is az egyik legnépszerűbb fiataloknak szóló regény. Hozzátette: a kötetben szereplő Korsós lány szobor a Szabó Magda Emlékház udvarán áll, a gyerekek a foglalkozások után szívesen helyeznek el benne üzeneteket.

 

 

Fotó: Miskolczi János 

Az év autója

Debrecen önkormányzata pályáz a Csárda út és a Felsőpércsi utca fejlesztéséért

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek