Blog
2024-02-04

Komposztálás otthon

2024 januárjától Magyarországon is elindult a konyhai zöldhulladék és élelmiszer-hulladék – azaz a biohulladék – elkülönített gyűjtése.

Célja, hogy a természetes szervesanyag-körforgásba minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza, és csökkenjen a hulladéklerakókon lerakott települési hulladék biológiailag lebomló tartalma. Amennyiben lehetőség van, komposztáljunk otthon, melynek jótékony, hasznos termékét a talajba visszaforgatva majd növényeink meghálálják.

Cikksorozatunk legújabb részében a leggyakoribb komposztáló típusokat fogjuk bemutatni, azok előnyeivel és hátrányaival együtt. Jelen cikkben 2 alap kerti komposztáló típus kerül bemutatásra:

Komposzthalom:

Komposzthalomnak nevezzük a komposztálásnak azt a módját, amikor nem építünk keretet, nem határoljuk le a komposztálót. Az anyagokat egymásra halmozzuk és így forgatjuk a szabadon álló komposztunkat.

A megoldás előnyei: 

+ Olcsó

+ Könnyebb a komposztot átforgatni

+ Könnyen helyet talál magának a keleti sün

A megoldás hátrányai:

– Nehezebb az időjárástól védeni

– Nem csak a keleti sün találhat helyet magának benne, hanem egyéb, nem kívánatos rágcsálók is

– Lassabb komposztálódás

Hasznos tippek:

Komposzthalom létrehozásakor figyeljünk a telekhatártól való távolság meghagyására. Kialakításakor ássunk le 10-20 cm-t a tervezett terület alatt a talajba, hogy az ott jelen lévő mikroorganizmusok utat találjanak a komposztba, hamarabb elindítva ezt a nekünk oly kedves folyamatot.

Kártevők a komposzthalomban

A kerti komposzthalom a benne lévő háztartási hulladék élelmiszerrel, zöldséghéjakkal, kertből összegyűjtött férges, hullott gyümölccsel vonzza a mezei egereket, esetleg patkányokat. Ezek ellen a csapda a megfelelő védekezés, mert mérgezéssel egyéb állatokban is kárt teszünk.

Teendő a komposzthalommal

Időnként át kell forgatnunk a komposzthalmunkat. Lapátoljuk a külső réteget befelé körös-körül, míg a friss rétegek kívülre nem kerülnek, így a hasznos organizmusok a halom minden részébe eljutnak. Ha a komposzthalomban hő fejlődik és megfelelő mennyiségű nedvességet kap, akkor 1-2 hónap leforgása alatt csodálatos, fekete komposztot nyerünk.

Komposztkeret:

A komposztkeret a komposzthalom egy olyan verziója, melyet körbekerítünk. A keret készülhet farönköktől kezdve raklapokon át akár gyalult fadeszkákból is. A keretnek elsősorban esztétikai funkciója van. Kialakítható talapzat nélkül is, valamint geotextíliával bélelve is.

A megoldás előnyei: 

+ Esztétikus

+ Hulladékfa felhasználásakor olcsó

+ Nagyobb ellenállóság az időjárással szemben, letakarni is egyszerűbb

A megoldás hátrányai:

– Körülményesebb átforgatás

– Költségesebb indulás

Hasznos tippek:

Lassíthatjuk a keret korhadását, ha azt bekenjük lenolaj kencével, vagy sima étolajjal. A hosszú idő múlva mégis korhadásnak induló keret léceit kifordíthatjuk, vagy az alsókat felülre áthelyezhetjük, így hosszabbítva meg a lécek élettartamát. A keretet semmiképp ne fessük le!

futureofdebrecen.hu

Világrekordot döntött az űrrepülések összesített időtartamában Oleg Kononyenko

Újhelyi Kinga: „az Anyaöl számomra tíz éve is igazi ügy volt, most is az”

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek