Blog
2023-11-12

Szajkó – Rajong a tölgymakkért

Ősz van, hullik a tölgymakk, ropog a talpunk alatt a Nagyerdőn, szedegetik a gyerekek, és az állatok között is nagy népszerűségnek örvend.

Vaddisznók, erdei egerek, pockok, mókusok és madarak gyűjtik szorgosan vagy fogyasztják nagy mennyiségben. Közismert és közkedvelt madár a szajkó – vagy régi nevén mátyásmadár –, szinte senkinek sem kell bemutatni. Galamb méretű madár, tollazata szép, szárnyán jellegzetes kék tollak vannak, amelyeket a vadászok kalapjukra szoktak tűzni.

Kevesen tudják, hogy a szajkó varjúféle – a szarkával, dolmányos varjúval, csókával, hollóval, és más fajokkal áll rokonságban. Még kevesebben tudják, hogy mint minden varjúféle, úgy a szajkó is énekesmadár. Hangja azonban nem a varjúféléktől megszokott károgás, bár hasonlóan fülsértő tud lenni: recsegő, hangos kiáltás. Régen a Mátyás nevet hallották ki belőle az emberek, erről kapta régi nevét. Különösen akkor hallatja ezt a hangos, recsegő hangot, ha valami szokatlant vagy ragadozót lát. A szajkó az erdő őre. Kiáltására más állatok is felfigyelnek. Ha vadász vagy ragadozó jár az erdőben, akkor több szajkó is követheti hangosan jelezve. Erre felfigyelnek az őzek, szarvasok, vaddisznók, más madarak is. Mesterien utánoz más hangokat is: az ölyv kiáltáást, a macskanyávogást, a kapunyikorgást. Innen ered az ismert mondás is: Ezt szajkózom már mióta!

Táplálékát tekintve nem válogatós. Gyümölcsöt, magvakat, dögöt, egereket, más kisebb állatokat fogyaszt. Költési időszakban főleg rovarokat eszik, ősszel pedig rajong a tölgymakkért. Torokzacskójába többet is elnyel, majd ezeket később elrejti. A szajkó az erdők egyik természetes felújítója. Az ínségesebb időkre tölgymakkokat rejt a földbe, de ezeknek a raktáraknak a helyét gyakran elfelejti. A madár által „elültetett” makkok később kicsírázhatnak, így több faegyed is a szajkónak köszönheti életét. Költési időszakban a szajkó rendszeresen felkeresi a kisebb énekesmadarak fészkét, elhordja a tojásokat és az apró fiókákat. Főleg őszapók, énekes rigók, erdei pintyek fészkét fosztja ki. Emiatt a szajkó nem védett, vadászható faj. Ennek ellenére az utóbbi években több helyen elszaporodott. Ennek az egyik oka, hogy fő ellensége, a héja rettenetesen megritkult.

Állandó madár. Télen északabbról is érkeznek hozzánk szajkók. Ebben az évszakban gyakran kertekben, városokban keres táplálékot. Debrecenben is sokfelé lehet látni, bárhol feltűnhet. A varjúfélék jó repülők, igazi légi akrobaták, de ezalól a szarka és a szajkó kivétel: nagy és széles szárnyukkal esetlennek tűnve repülnek. Fészkét gallyakból építi, általában fák lombkoronájába, rejtetten. 3-6 tojást tojik, a kotlás 16-17 nap, a fiókák 3 hetesen elhagyják a fészket. A legöregebb hazánkban gyűrűzött szajkó 12 évig élt.

futureofdebrecen.hu

Esti mese

Ivan & The Parazol

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek