Blog
2023-04-01

Utánozzuk a természetet!

A Kondorosi-ér partja közelében, a Lencz-telepen, az Orosháza utca szomszédságában, önkormányzati területen egy aprócska (50 négyzetméteres), de annál értékesebb vadvirágos rét területe került kijelölésre a Future of Debrecen és a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályának szakemberei jóvoltából.

Mindezt egy lencz-telepi lakos kezdeményezte. Itt igazi lepkeoázis lesz reményeink szerint, melyet rovarhotellel színesítünk pár héten belül.

A  Dekert Kft. munkatársai segítségével megtörtént a gyomok eltávolítása, majd a talaj trágyázása után 84 őshonos, szárazságtűrő növény magvaiból álló magkeveréket szórtak ki a területre, köztük olyan dekoratív nyári vadvirágokkal, mint a pipacs, búzavirág, kamilla és zsálya. A változatos növényvilág lehetővé teszi, hogy hónapokon keresztül nyomon kövessük az évszakok változásait a területben. Ősszel virághagymákkal is szeretnénk színesíteni a helyszínt. Fontos a fajgazdagság, mert minél változatosabb egy terület növényvilága, a hozzá kötődő, ahhoz kapcsolódó állatok száma is növekedni fog. Minél több faj egyedi találják meg életfeltételeiket, az adott terület alkalmazkodó képessége annál jobb lesz a folyton változó környezeti hatásokkal szemben. Nem új keletű a vadvirágos rét fogalma. Angliában már nagy hagyománya van, nálunk még gyerekcipőben járó kezdeményezések vannak kialakításuk kapcsán. Előnyük, hogy a szemnek tetsző növényeken kívül ezeken a réteken búvóhelyre lelnek a rovarok, gyíkok és békák.

Nem kell megijedni az ilyen burjánzó területektől! Tökéletesen alkalmasak pihenésre, időtöltésre, és a gyermekeink számára is nagyobb élményt nyújt az ilyen természetközeli rétfolt, mint a katonásra vágott pázsit.

futureofdebrecenhu

Srdjan Blagojevic - "A maximumot kell nyújtanunk"

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek