MegMinden
2023-04-01

Gazdi

(azenkutyam.hu)

Az olcsóbb kutyatáp valójában drágább.

A megfelelő kutyaeledel kiválasztása különösen nehéz feladat lehet, ha kezdő gazdi vagy. De még a tapasztaltabbakat is megtéveszti olykor a polcokon roskadozó eledelek sokasága. Mi alapján dönts? A gazdik természetesen figyelembe veszik az árat, de mutatjuk, még mit érdemes nagyon alaposan átgondolnod!

Ahhoz, hogy a kutyaeledeleket megismerjük, érdemes előtte kedvencünk igényeit feltérképezni. Először is fontos, hogy a választott táp a lehető legjobban igazodjon négylábú barátodhoz. Itt a méretére, akár fajtájára, korára, egészségügyi állapotára gondolunk. Ugyanis nem véletlen, hogy egy márkán belül is ilyen sokféle eledel elérhető, és egyáltalán nem úri huncutság ez; a kölyköknek vagy a kistestű ebeknél készült tápok pedig nem csak a kisebb szemek miatt fontosak.

Fontos, hogy az eledel kutyádhoz igazodjon!

A kölyökkutyák energiaigénye nagyobb, mint a felnőtteké, hiszen még növésben vannak. Egy felnőtt ebnek való tápból jóval többet kellene fogyasztaniuk, hogy az fedezze igényeiket, de gyomruk kicsi mérete ezt meggátolja. A junior tápok ezért rendkívül fontosak, és erre nagyon fontos odafigyelnie a gazdának. Az idős kutyusok számára kevesebb zsír és több fehérje fogyasztása javasolt, mivel utóbbiból a szervezet már nem tud annyit előállítani, mint korábban. Így amennyiben kedvenced már aggastyán, érdemes senior tápra váltani.

A kistestű ebek fehérje-, foszfor-, kalcium-, zsír- és kalóriaszükséglete nagyobb, mint megtermettebb társaiknak, ugyanis gyorsabb az anyagcseréjük. A kisebb kutyáknak testsúlykilogrammra vetítve magasabb a metabolizációs rátája, mint a nagyobbaknak, tehát hamarabb érik el a felnőttkort, ezzel együtt pedig a végleges méretüket. Egy átlagos kistestű kutya 1 éves korára már felnőttnek mondható, de egy német dog akár 2 éves is lehet, mire eléri teljes érettségét.

Amennyiben kedvenced allergiás valamire, érdemes hipoallergén eledellel etetni, ami nem okoz nála reakciót. Az ivartalanított kedvenceknek valamivel kevesebb kalóriára van szükségük, így számukra is elérhető már speciális eledel. A Royal Canin Digestive Care például a kutya emésztését támogatja, és kifejezetten érzékenyebb gyomrú kedvenceknek készült. A Weight Care termékcsoport a súlygyarapodásra hajlamos ebek számára jó választás. De a Royal Canin termékkínálatában található még kifejezetten válogatós, ízületi problémákkal küzdő vagy bőrirritációra hajlamos kutyáknak készült eledelek is. Így biztosan mindenki megtalálja a kedvencének megfelelőt.

A kutyák ízlelése

Alapvetően az, hogy egy kutyának ízlik egy eledel, még semmit sem jelent (gondoljunk csak bele, hogy a köztudottan rájuk rendkívül mérgező csokoládét is megennék). Sőt, a kevésbé minőségi tápokra jellemző, hogy számos ízfokozó található meg bennük, melyek hatására az ebek élvezettel habzsolják azt. A másik tényező pedig az illat. A kutyák elsősorban szaglásukra támaszkodnak, ha a világ megismeréséről van szó. Mivel hozzánk képest igen kevés ízlelőbimbóval rendelkeznek (nekünk kb. 9000 van, nekik 1700), a szaglásukra támaszkodnak, hogy eldöntsék, finom-e az adott étel. Mivel számukra nem kifejezetten gasztronómiai élmény az evés, így nincs szükségük változatosságra. Sőt, a tápok hirtelen váltogatása emésztési panaszokat okozhat náluk, így nagyon körültekintőnek kell lenni, és fokozatosan eljárni, ha másik eledelt akarnál kipróbálni.

Az eredeti írást itt találja.

Utánozzuk a természetet!

Háromezer számozott darab - közönségtalálkozó

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek