Blog
2022-06-18

Könyvajánló: Ingyenbaba

A sztereotípiákkal ellentétben a korosztályomat nagyon is foglalkoztatja a családtervezés gondolata, azonban ha ebbe szeretnénk belevágni, már gátakba ütközhetünk. Rengeteg érv születhet ellene és mellette is, de akármelyik oldalra is billen a mérleg nyelve, egy biztos: a mocskos anyagiak szóba fognak kerülni.

Hatalmas iparággá nőtte ki magát a babavárás. A kelengyelisták egyre hosszabbak, a hirdetett termékek nélkülözhetetlen színben vannak feltüntetve. Könnyen elcsábulhat a szülő, aki mindenből a legjobbat szeretné megadni a csemetéjének.

Giorga Cozza Ingyenbaba című könyvét olvasva rájövünk, hogy a kevesebb néha, de inkább sokszor több! „Készen állnak az új generációs babakocsik, kiságyak és társaik. Színesek, márkásak és izgalmasak, és a reklámokban a baba mindig boldogan hagyja ott a felnőttek karjait, hogy kényelmesen elhelyezkedjen azokban. Kár, hogy mindennek semmi köze a gyermek valós szükségleteihez. Ez komoly ellentmondáshoz vezet a szülők elvárásai és a valóság között” – írja a szerző. A gyerek igényei sokszor a személyiségével is nagyban összefüggnek. Ezt pedig előre hogyan láthatnánk? Éppen ezért a beszerzendő kelengyéket az esetek többségében utólag is be lehet szerezni, mert lehet nem lesz mindenre szükség, amit mi nélkülözhetetlennek tartunk.

Amikor kisbabánkat vártuk, rengeteg szakkönyvet elolvastam a szülés utáni időszakkal kapcsolatban, hogy semmi se érjen váratlanul (ma már annyira atomizáltan élnek a családok, hogy nem igazán látunk bele és tapasztaljuk meg, milyen is az, ha megérkezik egy baba, ezért könyvekből vagy más forrásokból kell tájékozódnunk). A könyvek többsége tematizálva van: altatás, szoptatás, hordozás, pszichológia, gyereknevelés, hozzátáplálás, stb. Igaz, már a baba születése után került ez a könyv a kezembe, de nagyon hálás voltam, hogy a legfontosabb információkat nem kellett több helyről összeollóznom, hanem egy helyen megtaláltam. A könyv egészen a babavárástól a baba altatásáig felölel minden témát, ami fontos lehet kezdő és haladó szülők számára. Pluszpont jár a szerzőnek a zöld szemlélet becsempészéséért. Nem buzdít felesleges vásárlásra, éppen ellenkezőleg! Rengeteg alternatívát és gyakorlati tippeket kínál (pl. hogyan készítsünk házilag szoptatós párnát). Külön köszönet azért, hogy egy ilyen egészen szenzitív időszakban a női lélek érzékenységére is figyelmet fordít az írónő!

Ki lenne képes megvonni a gyermekeitől bármit is, ami „nélkülözhetetlen”? Megvonnunk semmit nem kell, de a felesleges pazarlásra már idő előtt érdemes figyelnünk, hiszen egy kisbabának és később egy kisgyereknek sincs „millió plusz egy” dologra szüksége, csak mi gondoljuk ezt, természetesen jó szándékból. 

Egy kis tartalmi ízelítő a könyvből, saját tapasztalatokkal kiegészítve:

„I. Úton a baba

– öltözködési tippek kismamáknak

– vizsgálatok

– testápolás kismamáknak”

Én a ruhák nagy részét kölcsönkaptam vagy kértem korábbi kismamáktól, illetve turiztam 1-2 lezserebb darabot, amikről tudtam, hogy jól jönnek, ha már nagy lesz a pocak. Két kismamás leggingset vásároltam – az egyik multiban, akciósan –, mert tudtam, hogy azokra szükségem lesz újonnan. 

A testápolást természetes összetevőjű olajokkal oldottam meg. A bőröm nagyon meghálálta! 

„II. Megszületett

– testkontaktus, amire valóban szüksége van a gyereknek”

Egyszer egy ismerősöm megkérdezte, hogy veszünk-e ringatógépet, hogy ne fáradjon el a kezünk… Majdnem leestem a székről! Ez most komoly? Nagyon megterhelő az első hetekben az állandó „szükségemvanrádanya”-készenlét, de valóban, ami a legfontosabb, és kell a gyereknek, az mi magunk vagyunk! 

„III. Táplálás az első 6 hónapban

– anyatej és szoptatás

– tápszeres táplálás

– cumi és cumisüveg (illetve ezek szoptatásbarát alternatívái)”

A szoptatás amellett, hogy az anyatej a legtermészetesebb táplálék, számtalan előnnyel jár baba és mama számára egyaránt. Nem kerül pénzbe, bármikor rendelkezésre áll (az mekkora áldás, amikor ki sem kell kelni az éjszaka közepén az ágyból, hogy megetessük a gyerkőcöt!), és nem termel felesleges szemetet. Habár nagyon zötyögősen és nehézkesen indult a szoptatásom története, ez volt az egyik legjobb dolog, amit a babámért tehettem. Laktációs tanácsadó segítségét is kértem. Ezt másnak is tudom javasolni. Természetesen akadnak esetek, amikor a szoptatás valóban nem megy, viszont ebben az esetben is lehet törekedni a hulladék csökkentésére, a zöld szellemiség becsempészésére. A könyvben erről is szó esik. 

„IV. 6 hónapos kor: Asztalhoz!

– a hozzátáplálás kellékei

– hozzátáplálás és szoptatás

– hozzátáplálás és tápszeres étkezés”

Jelenleg a hozzátáplálás időszakában járunk. Őszi a babánk, így előre készültem a hozzátáplálásra, mert a legelső tavaszi primőröket nem láttam alkalmasnak a kezdéshez. Előre készítettem lágy és nagydarabkás püréket többek között répából, édesburgonyából, sütőtökből, cukkiniból, spenótból. Ezeket kis jégkockatartókba tettem, majd onnan kis dobozokba, így csak elő kell kapnom, kiolvasztanom, és nem kell bajlódnom kis adagok készítésével. A májjal, húsokkal ugyanígy járok el. Ha már kész fogásokat fog enni, a lefagyaszthatót szintén hűvösre fogom tenni.  Ahogy egyre inkább szélesedik az étkek köre, annál inkább igyekszünk megtalálni az összhangot, illetve a közös nevezőt a pici és a mi étkezésünk között. Ugyanakkor hatalmas tanulás ez számunkra, hiszen megtapasztaljuk, hogy cukor és só nélkül is milyen finom lehet az étel, és mennyi más fűszer van, amivel megspékelhetjük a harapnivalót. 

„V. Babahigiénia

– fürdetés és testápolás

– babakozmetikumok

– mosás”

A fürdetés kapcsán mi a nagy, ormótlan méretű kád helyett a fürdődézsát választottuk, és milyen jól tettük! Ha már tud ülni, jön velünk a kádba a picúr, és utána a dézsát is lehet használni más célokra. Ha pedig fürdés, akkor víztakarékosság! Egy újszülöttet szerintem felesleges minden nap fürdetni. Mivel koszolja össze magát? Igaz, nálunk az ekcéma miatt is döntöttünk a nem mindennapos fürdetés mellett (pedig nagyon szeret pancsolni a drága), továbbá a különféle nemkívánatos parfümöket és sok esetben kőolajszármazékokat is tartalmazó fürdetők helyett a természetes növényi olajokat és illóolajokat hívtuk segítségül. 

Ami pedig a mosást illeti: öblítőként ecetet (nem érződik mosás után a „szaga”) és mosótojást használunk. Érdemes körültekintően kiválasztani és kitapasztalni a baba bőre számára a megfelelő mosószert. Mindenkinél más lehet a befutó. 

„VI. Pelenkák

– mosható pelusok

– eldobható pelusok 

– EC (elimination communication)

– bili”

Számtalan mosipelus-félét kipróbáltam az elején, mert szerettem volna ezen is spórolni és a környezetemnek is jót tenni. Rengeteg falba ütköztem (a gyerkőc alkata volt a leginkább nehezítő tényező), míg rá nem találtam hasfájás okán az EC módszerére. Erről egy másik cikkben még mindenképpen szeretnék írni, de gyakorlatilag a biliztetésnek felel meg, figyelve a gyerek szükségleteire (nem egyenlő a szobatisztasággal!). Más néven természetes csecsemőhigiénia. Egészen addig ezt a módszert alkalmaztuk az eldobhatós pelussal kiegészítve, míg az izmaim az édes tehertől kajakozónő-muszkli méretűvé nem duzzadtak. Ezután végre megtaláltuk a megfelelő mosipelust is, az egyméretest, amit nagyon szeretünk azóta is. Ha mosizni szeretne valaki, akkor próbáljon ki több típust is, mert nagyon sok múlhat a pici alkatán. Egyre több helyen igénybe vehető a mosható pelusos próbacsomag. Érdemes élni a lehetőséggel! Tapasztalataimmal még a későbbiekben jelentkezni fogok. 

„VII. Ruházat

– anyag

– használt ruha”

Igaz, akad néhány sötétebb, praktikus, koszolós ruhadarab a pici gardróbjában, de elsősorban a világosabb ruhákat részesítem előnyben. Miért? Gyakran alkalmaznak irritációt okozó festékanyagokat a babaruhák esetében is. Ezek akár az izzadás során is könnyen bekerülhetnek a pici bőrén keresztül a szervezetbe, ami – valljuk be – nem hangzik túl jól. Ezen anyagok használata gyakorlatilag követhetetlen. Rengeteg a nemzetközi ruhaminősítés (pl. GOTS, OEKO-TEX, stb.). A pamutanyag az egyik legjobb választás! Ha tehetjük, válasszunk természetes anyagot az „izzasztó” szintetikus helyett. 

Rengeteg helyen beszerezhető használt ruha, ami kézenfekvő lehet, hiszen újonnan 1-1 darab is több ezer forintba kerülhet, arról nem is beszélve, hogy néhány hét alatt méretet vált a pici. Ha van lehetőségünk, kérjünk vagy vegyünk ruhát ismerősöktől. Ha nincs, próbáljuk ki a Facebookon a DKT cserebere-közösségét is – ahol a ruhák mellett más babaholmikra is szert tehetünk – vagy látogassunk el ruhabörzékre.

„VIII. Alvás

– a baba alvása szülőkkel vagy külön szobában; az ágy alternatívái”

Akár szülőkkel, akár külön, az alvás, altatás témája köré is sokszor felsorakoznak  a „babaipar” különféle termékei. Mielőtt megvennénk őket, gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk lesz rájuk? Nálunk az együtt alvás vált be, és a mozgásfejlődés beindulásával valószínűleg leköltözünk a földre egy matraccal. Innen tuti, hogy nem esik le, és van helye este is mocorogni. Ha pedig már nagyobb lesz a picúr, kap majd saját, „felnőttes” ágyat. 

„XI. Baba a lakásban

– a szabad mozgás biztosítása

– bababarát otthon

– biztonság”

A baba szabad mozgását nagyon támogatom, így mi nem szerettünk volna baba-pihenőszéket és egyéb ültető vagy éppen a mozgást elősegítő (vagy egyes esetekben korlátozó) eszközöket beszerezni. Ültetni csak étkezéskor szoktam az ölemben, de addig nem ültetem, míg maga sem tud. Én így láttam a legjobbnak, mert hiszem, hogy a baba mindig a korának megfelelően fejlődik. Ha ez nem így történne, akkor biztosan szakembert keresnék fel.

„X. Séta a babával

– babakocsi

– hordozás

– baba az autóban”

Babakocsit nagy gondossággal vásároltunk, mert akkor még nem tudtuk, hogy mennyire fogja szeretni a hurcizást. Természetesen a kocsi is előkerül olykor, és a sport része valószínűleg sokkal jobban ki lesz már használva, de a rugalmas kendő, majd a csatos hordozó óriási segítségemre volt és van a mai napig is. Igazi megváltás a mindennapokban. Persze, ez nem mindenkinek jön be, de ha nem érzi kényelmesnek a hordozást az anyuka, akkor mindenképp érdemes megkeresni egy hordozással foglalkozó tanácsadót, vagy pedig már a Facebookon is térítésmentesen igénybe lehet venni a tematikus csoportokban (pl.: Hordozz szabadon, kérdezz bátran!, stb.) a szakértők segítségét. 

Amit a könyv talán egyetlen gyenge pontjának tartok, az az, hogy a kengurut alkalmas hordozóeszköznek titulálja. A hazai tanácsadók körében és orvosilag sem ajánlott ezen eszközök alkalmazása, hiszen nem nyújtanak megfelelő alátámasztást a baba számára. Szörnyülködve néztem, hogy egy hazai nagy online webáruház tv-s reklámjában kifelé hordozva van a baba. Remélem, ezt sokan kiszúrták rajtam kívül, és nem követendő példaként tartják számon. 

„XI. Játék és játékszerek

– játék a kezdetekkor

– saját készítésű játékok

– játék az első évben…

– … majd azt követően”

Néhány játékot ugyan mi magunk szereztünk be használtan és újonnan is, de már a kezdetekkor világossá vált, hogy leginkább azok a tárgyak érdeklik a babát, amiket mi magunk is használunk. Így került a kedvenc  játékok közé a kisméretű fakanál, a zokni és az ételes doboz. És persze az is fontos, hogy mi, felnőttek se veszítsük el játékos énünket, illetve a kreativitásunkat sem! Nehéz lehet olykor a fárasztó napok közben játékra szánni magunkat, de meglepően kikapcsoló tud lenni, ha átadjuk neki magunkat. 

„XII. Könyvek, mesék, történetek

– meseolvasás és annak hatása a fejlődésre”

Nem lehet elég korán elkezdeni a meseolvasást, mondókázást. Persze, nem kisregényekre kell gondolni, de amíg nagyon pici a baba, elegendő, ha elmondjuk kicsit meseszerűen, hogy mit is tartogat ez a mai nap számára, majd este összefoglaljuk, mi is történt aznap. 

„XIII. Ingyen

– összefoglaló”

„XIV. Szakértők írásaiból

– szemelvények a könyvben elhangzott témák kapcsán”

Nos, jól látszik, hogy a könyv ugyan nem teljes körű, de kezdetben igen átfogó képet nyújthat a szülők számára. Talán lehetne a szakkönyvek rövidített változatának is hívni a szó jó értelmében. Ajándéknak is kiváló. Természetesen a könyvben szereplő dolgok csak lehetőségek és ajánlások. Mindenkinek legfőképpen az élethelyzete és a körülményei (illetve a mintái) kívánják meg az alkalmazandó praktikákat, irányokat. Remélem, kedvet kaptok ti is a könyvhöz, és találtok benne hasznos információt!

Ti hogyan „zöldítitek” a babavárást, gyereknevelést? 

Forrás: futureofdebrecen.hu

Hét DEAC játékos utazhat Horvátországba

Bárány Donát

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek