Sport
2024-03-07

Csak fegyelmezetten lehetnek sikeresek

Idegenben indul a rájátszás, pénteken este a Tüskecsarnokban a Fradi lesz a Debreceni Egyetem ellenfele.

A nyolcadik helyen végzett az Erste Liga nemrég zárult alapszakaszában a DEAC hokicsapata, ez pedig azt jelenti, hogy az első pozíciót megszerző FTC-Telekommal küzd meg a négy nyert találkozóig tartó playoffban. A könnyűnek semmiképp sem nevezhető párharc első meccsét pénteken 18 óra 30 perckor rendezik meg a Tüskecsarnokban.

A debreceni vezetőedzőnek felvetettük, hogy már nehéz az edzőknek bármi újjal is előrukkolniuk.

– Valóban, szinte semmivel nem tudják megtéveszteni egymást a felek. Mondjuk, az lenne a jó, ha a továbbjutásunkkal lepnénk meg a Fradit – mosolyodott el Vaszjunyin Artyom. – Sokszor találkoztunk már egymással, mindkét fél tudja, mit játszik a másik, mire képes taktikailag, vagy a játék egyéb elemeiben. Aki figyelemmel kísérte a korábbi playoffokat, döntőket, az pontosan tudja, hogyan hokizik a Ferencváros: erőszakos, lényegre törő jégkorongot művelnek. Tudják, mikor kell lassítani, és mikor felgyorsítani a játékot, és mikor nyílik nagyobb esély gólszerzésre. Nagyon tapasztaltak, hiszen évek óta ott vannak a rájátszásokban – fogalmazott a tréner, aki elárulta, mivel lehet sikeres együttese.

– Nyilván a szilárd védekezés az alapja a jó eredmény elérésének, és a megfelelő helyzetkihasználás sokat segítene ebben. Nem szabad könnyű gólokat ajándékoznunk nekik, és a kulcsszituációkban nem hibázhatunk. Ha betartjuk azt, amit előzetesen megbeszélünk, és nem engedjük, hogy azt játsszák, amiben jók, akkor nem lesz gond. Persze, nehéz elérni, hogy csak minimális esetben hibázzunk, ez ritkán fordul elő a hokiban. Az sem mindegy, hogy a játéktér melyik pontján rontunk, illetve a meccs mely szakaszában. Összeszedettnek, fegyelmezettnek kell lennünk.

A szakember szerint nem mindegy, hogy éppen ki a pályaválasztó a mérkőzéseken.

– Esetünkben pláne van ennek jelentősége, mert mi kisebb pályán edzünk, illetve játsszuk a hazai meccseinket, ezért a nagyobb játéktér számunkra mindig hátrány, főleg a találkozók elején. A Fradi pályája jóval szélesebb a miénknél, más mozgásokat igényel, és másképpen kell megszervezni a védekezést. Ám ez fordítva is igaz, amikor hozzánk jönnek, kisebb területük van, ezáltal kevésbé tudják kihasználni a sebességüket. Ami a keret állapotát illeti, jelenleg egy korábbi sérültünk van, s úgy tűnik, mindenki szerencsésen túlélte a mai tréninget. De csak a kezdés előtt derül ki, mi a helyzet ezen a téren, hiszen volt olyan találkozónk a szezonban, amelynek reggelén dőltek ki játékosaink. Bízom benne, ezúttal ez nem ismétlődik meg – mondta Vaszjunyin Artyom.

Erste Liga, rájátszás, 1. mérkőzés

FTC-Telekom–DEAC

péntek 18.30., Tüskecsarnok

Debreceni orvostanhallgatók nemzetközi sikere

Jövő héttől újra Buzánszky a DE-n

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek