Sport
2023-12-01

Kiütöttük Paraguayt az első meccsen

Három ország - Dánia, Norvégia és Svédország rendezésében - megkezdődött a női kézilabda világbajnokság szerdán este. A Golovin Vladimir vezette magyar válogatott csütörtökön játszotta első csoportmérkőzését Paraguay ellen.

A mieink - három debrecenivel a soraikban - a svéd Helsingborgban kezdték a menetelést. A kvartettben Montenegro, Kamerun, és a Dél-amerikai Paraguay vár Vámosékra. Utóbbival kezdtek a magyarok. A két ország kézilabda kultúrája merészen eltér egymástól. És akkor nagyon finoman, és a latinokra nézve udvariasan fogalmaztunk. Így teljesen nyilvánvaló volt, hogy mindenki biztos magyar győzelmet várt.

Az ellenfélnél már a bemutatásnál látszott, nem a fizikai fölény fog gondot okozni. Három 150 centinél alig magasabb játékos sorakozott a himnuszok alatt, de a többiek sem voltak sokkal magasabbak. A csapat eddigi VB szereplései nem hagytak nyomot a szaksajtóban és a publikumban, jobbára a harmincadik helyek tájékán fejezték be a küzdelmeket. Most kissé optimistábbnak tűntek. Tehették. A furcsa szabályoknak megfelelően ugyanis a csoportokból az első három helyezett továbbjut, így kalkuláltak ők is. Fokozta derűlátásukat, hogy a legutóbbi pánamerikai játékokon elcsíptek egy bronzérmet.

Ez a latolgatás viszont úgy tűnt kevés volt az üdvösséghez. A két együttes között nem is egy, de legalább három osztálynyi különbség mutatkozott. Tény, a déliek közül kilenc kézis a spanyol bajnokságban küzd hétről-hétre, de közülük öten, az ottani NB III-ban. Nem is volt probléma a találkozón. Talán csak a hatodik percig volt szoros az állás, amikor 3-2-öt mutatott az óra a mieink javára. És innentől nem volt megállás. A félidőre kilencre nőtt a különbség, hogy aztán a szünet után mindenki kaphasson csekély esélyt a szövetségi kapitánytól.

A magyar válogatott hozta a kötelezőt, és végül 35-12 arányban verte Paraguay elitjét. A csoport másik találkozóján Montenegro 25-11-re múlta felül Kamerunt. Meglepetés nem volt az első két napon, de az mindenképpen figyelmet érdemel, hogy az olimpiai bajnok Franciaország mindössze egyetlen góllal, 30-29-re verte Angolát.

A magyar válogatott legközelebb december 2-án lép pályára Kamerun ellen. Nem járunk messze az igazságtól, ha azt tippeljük, hogy csak a gólkülönbség nagyságára kell majd figyelnünk.

MAGYARORSZÁG–PARAGUAY 35–12 (15–6)
Helsingborg, 
398 néző. V: B. Correa, R. Correa (brazilok)
MAGYARORSZÁG: BÖDE-BÍRÓ – Győri-Lukács 1, PÁSZTOR N. 1, PAPP N. 3, Bordás, Kuczora 3, SZÖLLŐSI-SCHATZL 5. Csere: VÁMOS P. 3, Klujber 5 (5), Töpfner 4, Debreczeni-Klivinyi, Juhász G. 4, Márton G. 3, Füzi-Tóvizi, Simon P. 3. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
PARAGUAY: Ocampos – Mendoza 1, Insfrán 1, Leiva 1, Lugo, Fernández, Acuna 4 (1). Csere: Machuca (kapus), Dos Santos, Miskinich, Bobadilla 1, Samaniego, Cristaldo, Portillo 4 (2), Vergara. Szövetségi kapitány: Marizza Faría
Az eredmény alakulása. 5. p.: 3–0. 10. p.: 6–2. 14. p.: 6–4. 22. p.: 12–4. 34. p.: 18–6. 39. p.: 22–7. 45. p.: 25–10. 51. p.: 29–10. 55. p.: 33–11
Kiállítások: 0, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 4/3

Weisz György

Folytatódhat a pontgyűjtés

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek