Sport
2023-10-30

Bronzkor

Szombaton rendezték a Steel Nemzeti Bajnokság utolsó fordulóját, míg vasárnap a Steel Páros Nemzeti Bajnokságnak adott otthont a Budapesti Honvéd Sportegyesület vívócsarnoka.

Szombaton a férfiak mezőnyében Szász Attila meneteléséről számolhatunk be, aki a nemzeti fordulón 96 nevezőből a 9. helyen zárt. Első mérkőzését 6-0-ra, majd a tábladöntőt 6-5-re nyerte. Ezúttal a 16. kiemelt, Dömény Dávid (GYD) várt rá a legjobb 32 között. Attila pont úgy, ahogy az eddigi összes mérkőzésén végig koncentrált, és meg is lett az eredménye, hiszen 6-1 arányban tudott nyerni, így újra a legjobb 16-ban találta magát.

A sorsolás a verseny 1. kiemeltjét hozta. A 2023-as év már biztosan egyéni magyar bajnokát, idén öt alkalommal PDC European Tour színpadon megfordult Kovács Patrikot (HAS) kellett volna legyőznie. A bravúr elmaradt, azonban panaszra semmi oka nem volt játékosunknak: Szász Attila 75,55-ös átlaggal 6-2 arányban maradt alul Kovács Patrikkal (94,13) szemben. A rendkívül magas színvonalú mérkőzésen Kovács 17, 14, 11, 17, 12 nyilas játékot is produkált, azonban Attila a két megnyert leget 18 nyíllal abszolválta, sőt egy 138-as kiszállót is dobott, mely a mérkőzés legmagasabb checkout-ja volt. Szász Attila így a 9. helyen zárt.

Szintén ezen a játéknapon a nők mezőnyében Tihanyi Nikolett képviselte szakosztályunkat. A négyes táblán állt dobóléchez, és rögtön erőnyerőként a legjobb 16 között tudhatta magát. A szintén erőnyerő Sebestyén Regina (SMD) volt, akit 5-1 arányban múlt felül Tihanyi. A tábladöntőben a verseny harmadik kiemeltjét kiejtő Markos Kata (PHNX) várt rá. Itt szintén hasonló eredmény született, mint az előző találkozón, 5-1-es végeredmény a DEAC játékosának. A legjobb négy között a második kiemelt, többszörös magyar bajnok Erdei Nóra (2. kiemelt) jobbnak bizonyult, és 6-2-vel a döntőbe jutott. Tihanyi Nikolett így megismételte a két hete még történelemnek számító bronzérmet: újfent 3. helyen zárt az országos fordulón, az egész éves összetett versenyfutásban pedig a 6. helyen végzett a 43 fős női mezőnyben.

Vasárnap a Steel Páros Nemzeti Bajnokságot rendezték. Szakosztályunk játékosa, Incze Éva Viktória (aki a női egyéni nemzeti bajnokságban az idei évben összetett 8. helyen végzett) Tekauer Grétával (Érd-EL Sportegyesület) alkotott egy csapatot.

A verseny lebonyolítása szempontjából először a játékosok csoportkörökben, majd főágon mérhették össze tudásukat. Az Incze-Tekauer páros a csoportban egy 3-2-es (Zombori-Puskás) és egy 3-1-es (Somodi-Mészáros) győzelmet követően már biztos továbbjutóként állhatott oda a dobóléchez az utolsó csoportmeccsen, ahol a verseny majdani győztes duójával (Ihász-Ölei) játszott. Itt 3-0-ra alulmaradtak, így a csoport 2. helyén jutottak ki a négyes főtáblára.

Az egyenes kieséses szakasz keresztmérkőzést hozott, tehát az 1. csoport második helyezettje (Incze-Tekauer) a 2. csoport első helyezettjével játszott. A többszörös magyar bajnok Erdei Nórával Markos Kata alkotott egy párt. Végig fej-fej mellett haladva kiegyenlített találkozót hozott az elődöntő, azonban az utolsó duplát az Erdei-Markos páros dobta be, és 6-5-ös végeredménnyel jutott a döntőbe.
Így a tavalyi évi eredményt megismételve Incze Éva Viktória és Tekauer Gréta párosa újra a 3. helyen végzett a Nemzeti Bajnokságban.

Folytatás a Nemzeti Bajnokság egyéni és páros mérkőzéseivel jövőre, 2024-ben!

K. P.

Három pont Erdélyből

Dr. Kőmíves Péter Miklós

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek