Sport
2023-07-27

Minimális előny idegenben

Az Európa Konferencia Liga 2. selejtezőkörében, Loncar második félidőben szerzett góljával nyert a DVSC az Alashkert otthonában.

Ahogy a Gyűrűk Urában fogalmazott Rohan királya, Théoden: Hát elkezdődött! Igen, el, vége a foci nélküli napoknak, a debreceni labdarúgás szerelmesi ismét pályán láthatták kedvenceiket. De még nem a Nagyerdei Stadionban – arra még egy hetet kell várni – ugyanis Srdjan Blagojevic legénysége Örményország fővárosában, Jerevánban lépett a zöld gyepre. Csütörtökön az Alashkert FC otthonában, az Abovyan City Stadionban kezdett nemzetközi porondon a Vasutas. A házigazda az Arsenal Tivat legyőzésével jutott tovább az EKL első selejtezőköréből.

Legutóbb a 2019/20-as szezonban láthattuk a Lokomotívot nemzetközi kupában. Az Európa-liga első selejtezőköréből az albán Kukesi legyőzésével jutott tovább a debreceni alakulat, ám a következő körben a Torino ellen véget is ért a kupamenetelés.

A nagy utazásra a Loki szurkolók egy maréknyi csoportja vállalkozott, ám csak a társaság fele érkezett meg a helyszínre. A másik fele a bécsi reptéren ragadt, ugyanis törölték a járatukat, így kénytelenek voltak az osztrák főváros egyik vendéglátó egységében TV-n nézni a mérkőzést és kiszurkolni a győzelmet.

A DVSC tiszta pirosban, míg az Alashkert fehér szerelésben lépett pályára, a labda pedig 17 órakor Babunski lábáról indult útjára. Már a 2. percben veszélybe került a hazai kapu, Dzsudzsák két átlövéssel próbálkozott, az első a jobboldali lécet találta telibe, a másikat pedig hárította a házigazdák cerberusa. Manrique is pontosan célzott, ám a labda Csancsarevics kezében landolt. Az örmények letámadással próbáltak zavart kelteni, nem is sikertelenül, de helyzetet nem tudtak kidolgozni. Nem úgy a debreceniek, egy gyors kontra végén Ferenczi beadását a jereváni hálóőr rúgta ki a középen jól érkező Szécsi elől. A 11. percben egy szögletvariációt követően Kyziridis tette Babunskihoz a labdát, a Loki támadója célba vette a jobb alsót, ám Csancsarevics vetődve hárított. Sokkal veszélyesebben futballozott Blagojevic legénysége, nyomás alatt volt a hazai védelem, levegőben lógott a vezető találat, de az első gólra még várni kellett. Az örmények próbáltak kijönni a szorításból, de támadásaik elhaltak a Loki térfelének közepén. A játékrész első felére debreceni fölény volt jellemző, Szécsiék szervezetten, agresszíven és kapura veszélyesen futballoztak. A hazaiak játékáról mindent elmond, hogy Megyeinek szinte semmi dolga nem akadt, ez viszont a védelem érdeme. A 32. minutumban Agdon vált le Loncarról, ám Ferenczi személyében érkezett a segítség, aki szögletre mentett. Nem sokra rá Hurcidze előzte meg Lagatort, de fejéről mellé szállt a labda. A félidő hajráját megnyomták a hazaiak, akadt munkája a Loki hátsó alakzatának. A 41. percben kényszerből változtatnia kellett a DVSC szakvezetőjének, Ferenczi megsérült, nem tudta folytatni a játékot. Érkezett a tengelybe Romanchuk, Lagator feljebb lépett, Manrique pedig kihúzódott a baloldalra. A hátralévő időben mindkét csapat próbálkozott, a kapuk viszont érintetlenek maradtak, így gól nélküli döntetlennel zárult a félidő. A helyzetek alapján a Vasutas legalább három góllal nyerhette volna ezt a játékrészt.

Egy Kyziridis lövéssel indult a második félidő, de görög 22 méteres lövését könnyedén védte Csancsarevics. Majd egy rosszul hazafejelt labda keltett némi zavart, ám az örmény hálóőr egy robinzonáddal mentett Szécsi elől. Az 50. percben viszont már tehetetlen volt: Babunski adott be bal szélről, a labda a hosszún Loncart találta meg, aki kilőtte a jobb alsót (0-1). Majdnem érkezett a válasz egy formás támadás végén, Ustinov beadása után Hurcizde előzte meg a védőket, de kevéssel mellé fejelt. A 60. percben duplázhattak volna a debreceniek: Manrique adott középre, érkezett Babunski, ám lábáról a keresztléc fölé szállt a labda. Kiegyenlítettebb volt a játék, mint az első félidőben, de a DVSC futballozott veszélyesebben. Az ivószünet előtt az örmények vezethettek támadást, három az egyben vezették a labdát, de az asszisztens tévesen lest ítélt. Köszöntük. A folytatásban felváltva vezettek támadásokat a felek, ám helyzeteket nem lehetett feljegyezni. A 80. percben viszont Megyerinek minden tudására szüksége volt, hogy hárítsa Fataj bal alsóba tartó lövését. Közeledve a mérkőzés végéhez, átvette az irányítást az Alashkert, nyomás alatt volt a hajdúsági védelem, de állták a sarat Dreskovicék. A 92. percben Vbejmar 30 méterről eresztett el egy bombát, a labda kevéssel a keresztléc fölött hagyta el a játékteret. Válaszul Bódi vette célba a jobb alsót, ám Csancsarevics vetődve fogta a labdát. Ez volt a mérkőzés utolsó momentuma, a DVSC megérdemelten nyerte meg a jereváni találkozót.

Folytatás egy hét múlva a Nagyerdei Stadionban.

Európa Konferencia Liga 2. selejtező kör 1. mérkőzés

Alashkert FC – DVSC: 0-1 (0-0)

Alashkert: Csancsarevics – Ustinov, Carillo, Voskanjan, Muzek – Flores, Vbejmar, Hurcidze, Mimito (Gareginjan 77′) – Racines (Fataj 77′), Agdon (Kutalia 60′)

Vezetőedző: Vahe Gevorgyan

DVSC: Megyeri – Kusnyír, Dreskovic, Lagator, Ferenczi (Romanchuk 41’) – Loncar, Manrique – Szécsi (Oliviera 70′), Dzsudzsák (Bódi 87′), Kyziridis (Dominques 70′) – Babunski (Bárány 87′)

Vezetőedző: Srdjan Blagojevic

Gólszerző: Loncar 50′

Fotó: Kovács Péter/NSO

debsport.com

Mesterséges intelligencia

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek