Sport
2023-06-18

Továbbra is a legjobbak között akadémiánk

Egy perc Herczeg Andrással.

Szakmai igazgató és mesteredző. De akár meg is fordíthatnánk: a mester olyan edző, aki a szakmában is első. Pallagon tölti napjai nagy részét.

A DVSC Labdarúgó Akadémia egyik vezetője, kicsik és nagyok egyaránt tisztelik. Ő pedig inkább visszahúzódva, a háttérből irányít. Olyan karmester, aki a labdarúgás minden kottáját fejből tudja. Ismeri, alkalmazza, ha kell oktatja. A minap összefutottunk a Nagyerdőn. Azért volt jó leülni mellé, mert olyankor az ember sütkérezhet egy kicsit a sikerben. Igaz az övében, hiszen szinte mindenki megszólította, üdvözölte, híreket várt tőle, ő pedig készségesen válaszolt, mosolygott, kezet fogott.

Örül, hogy ennyire népszerű?

Nem tartom magam annak. A focit sokan szeretik ebben a városban, a Lokit, különösen most, hogy újra sikeres még többen, persze, hogy feldob engem is. Átéltem hasonlókat annak idején játékosként, majd később edzőként is. A siker sokkal maradandóbb, mint az esetleges kudarc.

Amikor beszélgetünk, akkor ért véget a válogatott Montenegró elleni Eb selejtező meccse. Kaphatunk egy rövid értékelést?

Óvatosan játszottunk. Nem volt semmi kapkodás, látszott, hogy a fontos az volt, ne hagyjuk el vesztesen a pályát. Ez viszont nem vezetett látványos focihoz. Elkényeztették a srácok az utóbbi időben a szimpatizánsokat. Nem rossz ez a döntetlen, elvettünk két pontot egy riválistól idegenben. A második helyhez mindenképpen közelebb kerültünk a csoportunkban.

A minap az akadémián járt a Nemzeti Sportügynökség szakembere. Mire jutottak?

Rendszeresen ellenőriznek bennünket, szerencsére minden a legnagyobb rendben volt és lesz a jövőben is. A gyerekek képzésében a legjobbak között vagyunk.

Szakmai igazgatóként kap visszajelzéseket?

Természetesen, de az igazi mérce az, amikor látom, hogy mennyi tehetséges srác kergeti nálunk a labdát. A most véget ért szezonban három korosztályunk, a 14, 15 és 16 évesek is bajnokságot nyertek. Ez mindenképpen figyelmet keltő. És ne feledjük, kiválóan helyt állt a kis Loki is az NB III-ban. A mi fiaink, nálunk képezik őket, óriási perspektíva van bennük.

A Villarreallal milyen a kapcsolatuk?

Kiváló. A három spanyol edző minden tudását igyekszik átadni a mieinknek. Nem mellékesen emberileg is kimagaslóan teljesítenek. Ők is megfogalmazták, több olyan játékos pallérozódik Pallagon, akikből akár nemzetközi klasszisok is válhatnak.

Mondana neveket?

Nem szívesen teszem, a szurkolók úgyis látják majd. Valószínű, hogy a jövő héten kezdődő felkészülés alatt páran már együtt tréningezhetnek a nagyokkal.

Azzal a csapattal, amelyik a Konferencia Ligára alapoz.

Átéltem többször is, most is ugyanúgy összeszorul a gyomrom. Várjuk meg a sorsolást. Nagyon együtt van most a társaság, remélem bírják majd a hazai és a nemzetközi terhelést.

A debreceni az ország legszebb akadémiája. Irodájából belátni az egészet.

És remélem hamarosan bővülünk. Szeretnénk, ha a center-pályát lelátó övezné, akkor itt játszana az NB III-as együttes, aztán kellene még legalább egy műfüves tér is. Nem vagyok így sem elégedetlen, de ha valamiből több és jobb akad, az örömteli.

Mondjuk jobb az, ha a DVSC a következő idényben jobban megszorongatja majd a riválisokat.

Nem volna ellenemre. Még a pályára is befutnék, mint amikor Zsóry Dani azt az ollózós gólt lőtte Dibusznak. Jó, nem azonnal, mert a szabály, az szabály, de másnap. Akkor már lehet.

W.Gy.

Fotó: Ásztai Csaba

debsport.com

Időjárás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek