Sport
2023-06-02

Harc az olimpiai részvételért

Lassan a finisbe ér a vívók szezonja. Várnak még fontos események versenyzőinkre, akik Párizsra is készülnek. Interjú Dávid László edzővel.

A 2022-2023-as szezon végéhez közelednek vívóink, akik az elmúlt közel egy évben szép eredményekkel örvendeztették meg egyesületünket és a debreceni sportszerető polgárokat. Az idényben még három nagyon fontos esemény, a június 16-án kezdődő plovdivi Európa-bajnokság, a 25. és 30. között Lengyelországban rendezendő Európa Játékok, valamint a július 22-én rajtoló és 30-án záruló milánói világbajnokság vár versenyzőinkre. A közelgő feladatokról, az olimpiáról és az eddigi teljesítményekről beszélgettünk a DEAC vívóinak vezetőedzőjével, a felkészülésben meghatározó szerepet betöltő Dávid Lászlóval.

Ebben a szezonban Battai Sugár révén a DEAC-hoz egy csapat junior Eb- és vb-cím, valamint egy felnőtt egyéni világkupasiker került, míg Osváth Richárd több világkupagyőzelemmel és Európa-bajnoki címmel büszkélkedhet, de az utánpótlásunk is remekelt. Ilyen szép eredménysor után csak elégedett lehet.

– Fantasztikus idény volt. Amikor a tavalyi szezon végén beszélgettünk, akkor azt mondtam, hogy még egy ilyen sikeres évet kívánunk magunknak. Az egyéni felnőtt világkupasiker, a számos eredményes szereplés önmagáért beszél, de Kónya Csenge kadet Európa-bajnokságon elért ezüstérmére is nagyon büszkék vagyunk.

Sugár még mindig nagyon fiatal, tehát tovább fejlődhet, és a jelek szerint jó úton jár.

– Igen, mondhatni töretlen a fejlődése. Ez volt az utolsó olyan éve, amikor az utánpótlásban és a felnőttben is vívnia kellett, ami nagyon megosztotta az erejét.

Ez is az oka annak, hogy kicsit rapszodikus volt a teljesítménye, vagy ez megszokott ebben a sportágban?

– Túl sok verseny van. Például az Európa Játékok és a világbajnokság között három hét telik csak el. Jelen állás szerint ráadásul az Európa Játékokat tíz nappal megelőzi egy egyéni Európa-bajnokság is, ami azt jelenti, hogy öt héten belül háromszor kell csúcsformába lendülni. A formaidőzítés mindig fontos, hiszen világkupák és Grand Prix-versenyek is vannak egész évben. Nemzetközi szinten ez nyolc komoly verseny, és Sugi idén még utánpótlásban is indult. A következő idényben viszont már csak felnőttek között lesz érdekelt, ami különösen kedvező annak fényében, hogy az olimpiai kvalifikáció most zajlik. Nagyon kiegyenlített egyébként a mezőny, az elmúlt egy évben a felnőttvilágkupákon mindig más nyert. Pont emiatt, mert nagy terhelést kapnak a versenyzők.

Sugár egy-egy nagyobb sikere után mindig úgy nyilatkozott, hogy nyugodtan vívott, nem foglalkozott a körülményekkel. Máskor viszont éppen az okozta a kiesését, hogy túlizgulta a versenyt. A koncentrációnak, a mentális felkészülésnek mekkora szerepe van?

– A női kardcsapat sportpszichológussal dolgozik, amire szükség is van, főleg ezen a szinten, hiszen ez egy mentális sport. Aki világversenyt nyer, az elithez tartozik, és az aznapi forma nagyon sokat számít. Ezek a lányok már nagyon tudnak vívni, és bár a technikát, taktikát mindig kell csiszolni, fejleszteni, de az, hogy szellemileg topon legyenek, külön szakembert igényelnek. Sugi évek óta dr. Orosz Róberthez jár – akinek a munkájával teljesen elégedettek vagyunk –, de amúgy is nagyon jó sportolóalkat, abba nőtt bele, hogy a külső környezet hatásait kizárva csak a saját és az ellenfél akcióival törődjön. Magyarul csak a vívással foglalkozzon.

A következő szezon kiemelt jelentőségű lesz a párizsi olimpia és paralimpia szempontjából, hiszen gyűjtögetni kell a kvalifikációs pontokat.

– Osváth Ricsi egyéni versenyeken tud kvalifikálni, nagy valószínűséggel mindkét fegyvernemben, kardban és tőrben ott lesz a paralimpián. Neki az lesz a feladata, hogy minél jobb ranglistahelyezést érjen el, így könnyebb ellenfeleket kaphat Párizsban. Az épeknél a női kardnak teljesen más a kvalifikációja. Elsődleges cél, hogy csapatban jusson ki a válogatott, mert ebben az esetben három magyar egyéni indulója lehet az országnak. Most jönnek azok a versenyek, amelyeken az eddig megszerzett pontjainkat gyarapítani kell! Az Európa Játékokat követő vb például dupla szorzóval számít a kvalifikációban, így minél előrébb kellene végezni. Ezért dolgozunk, ennek rendelünk most alá mindent. Kétlaki életet élünk, mert a női kard felkészülését kicsit központosítottuk, tehát Sugi most többet van Budapesten, mint Debrecenben, én meg ingázom a két város között.

Az olimpiai kvalifikáció mikor zárul?

– Jövő tavasszal, tehát még sok feladat vár ránk. Nagyon ritka a vidéki vívósportban, hogy felnőtt szinten valaki ilyen meghatározó szerepet tudjon betölteni a nemzetközi elitben. Nekünk két ilyen versenyzőnk is van Battai Sugár és Osváth Richárd révén, és azon vagyunk, hogy tovább öregbítsük Debrecen város és a DEAC hírnevét.

 

 

Nyitrai Daniella

  

Vízhiány lesz Hajdúbagoson

Juniorválogatott átlövőt igazoltunk

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek