Sport
2023-03-27

Magabiztos győzelemmel kezdte az Eb selejtezőt a magyar válogatott

Nemzeti csapatunk már az első félidőben eldöntötte a mérkőzést, mely játékrészben háromszor vették be Bulgária kapuját. Az előny megmaradt a mérkőzés végéig, így győzelemmel kezdte Marco Rossz az Európa-bajnoki selejtezőt.

Előző hét csütörtökön megvolt a főpróba, mely jól sikerült, ugyanis válogatottunk Ádám Martin góljával 1-0-ra legyőzte Észtországot. Hétfőn este 20:45-kor pedig kezdődhetett a premier, ugyanis Marco Rossi csapata megkezdte az Európa-bajnoki selejtezősorozatot. Az első erőpróbára a Puskás Arénában került sor, mégpedig Bulgária ellen indították a csoportkört Dibuszék.

A zsúfolásig megtelt Puskás Arénában magyar lábról, mégpedig Ádám Martinéról indult útjára a labda. Az első percekben Marco Rossi legényei birtokolták a labdát, ám a támadások elhaltak a vendégek tizenhatosánál. A 7. percben viszont talpon volt a teljes magyar tábor: egy szöglet után kavarodás alakult ki a bolgár kapu előtt, Vécsei csapott le a labdára és gurította közelről a hálóba (1-0). Nem sokra rá Ádám vette célba a jobb alsót, Naumovnak nyújtóznia kellett, hogy szögletre tudjon menteni. A fehérmezesek feltolták védelmüket, már a hazai térfélen próbáltak labdát szerezni, de csapatunk mélyégi indításokkal okozott némi zavart a védelmükben. A vendégek előtt a 19. percben adódott lehetőség egy szélről érkező beadás után, ám Dibusz könnyedén fogta Deszpodov próbálkozását. Válaszul Szoboszlai centerezett jobb szélről, a labda Ádámot találta meg, aki kevéssel lőtt csak mellé.

Sokkal veszélyesebben futballozott a magyar válogatott, mint ellenfele, ha kicsit pontosabbak a fiúk, akár már kettővel is vezethettünk volna. A 26. percben viszont hangorkán söpört végig a Puskásban: Szoboszlai 30 méterről végezhetett el szabadrúgást, aki tökéletesen le is pókhálózta a bal felső sarkot (2-0). A bolgár kapus hiába úszott a levegőben, csak beleérni tudott a labdába. És majdnem jött a harmadik, ám Ádám Martin közeli próbálkozását ezúttal fogta Naumov. Lendületbe jött nemzetin csapatunk, állandó veszélyben forgott a vendégek kapuja, közel álltak fiaink a triplázáshoz. Erre csak a 40. percig kellett várni: egy szép támadás végén az akciót jobbról kísérő Ádám Martin gurított a hosszúba (3-0). Próbáltak még szünet előtt visszakapaszkodni a meccsbe a bolgárok, ám a magyar védelem tökéletesen zárt, így minden kísérlet hamvába dőlt. Nemzeti csapatunk megnyugtató, háromgólos előnnyel vonult szünetre.

Marco Rossi érthetően nem változtatott csapatán, míg a vendégek szövetségi kapitánya kettőt is cserélt a szünetben. Egy Sallai löket indította a második félidőt, a léc alá tartó labdát Naumov viszont fölé tolta. A nagy előny birtokában sem lassítottak a meggypiros mezesek, Rossi legényei láthatóan nagy kedvvel futballoztak. Támadásaik veszélyesek voltak, a védelem pedig mint a svájci retesz, tökéletesen zárt. Az 58. percben ismét a bolgár cerberusnak akadt dolga, Sallai ötös sarkáról leadott lövését kellett hatástalanítania. Próbálkoztak ugyan a vendégek, ám támadásaikból hiányzott az átütő erő, egy távoli gyenge kísérletre és egy megpattanó lövésre futotta erejükből. A 64. percben kellett Dibusznak az első komolyabb védést bemutatnia, de biztosan fogta Ruszev kísérletét.

A második játékrész derekánál beszorult egy rövid időre válogatottunk saját védőharmadába, de meddőnek bizonyult a vendégek fölénye, helyzetig sem jutottak. Az idő telt, egyre közelebb kerültek a magyarok ahhoz, hogy győzelemmel indítsák a selejtezőt, sőt akár ki is lehetett jelenteni, zsebben a három pont, hiszen már csak 10 perc volt a rendes játékidőből. Bulgária játékában, hiába voltak fölényben, nem volt benne a gól, ez pedig a mieink kiváló védőmunkáját dicsérte. A 89. percben a csereként pályára lépő Nego majdnem megszerezte a negyedik találatot, de a gólvonalról mentett a visszafutó Antonov.

Az utolsó minutumokat már felállva szurkolták végig a magyar drukkerek, a hármas sípszónál pedig ismét felrobban a Puskás Aréna, több tízezer torokból hangzott fel: Szép volt fiúk!

Európa-bajnoki selejtező G csoport

Magyarország – Bulgária: 3-0 (3-0)

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai, Bolla (Nego 86’) – Nagy Á. (Klenheisler 73’), Vécsei (Kalmár86’), Kerkez, Sallai (Csobot 73’) – Szoboszlai, Ádám (Varga B. 60’)

Vezetőedző: Marco Rossi

Bulgária: Naumov – Sztojanov, Antov, Galabov, Markov – Petkov, Grujev (Shopov 86’), Karabeljov (Krasztev 46’), Ilijev – Deszpodov (Kirilov 58’), Delev (Ruszev 46’)

Szövetségi kapitány: Mladen Krstajić

Gólszerzők: Vécsei 7’, Szoboszlai 26’, Ádám 40’

Fotó: Árvay Károly/NSO

Erős széllökések és sok csapadék várható Debrecenben

OKF: több mint ötszáz esetnél avatkoztak be a tűzoltók hétfőn

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek