Sport
2022-12-16

Ellenfélnéző – Budapesti Honvéd

A DEAC szombati riválisát egy sportújságírásban ritkán használt szófordulat jellemzi: az újonc rekordbajnok.

A fővárosi klub Magyarország legeredményesebb férfi kosárlabda egyesülete, hiszen fennállása óta  33 bajnoki címet és 17 kupagyőzelmet számlál. 1950-es alapítása után hamar a sikerek mezejére léptek a piros-fehérek, az 1952-ben megszerzett első aranyérmüket még három követte, ám az 1956-ban félbeszakadt bajnokságban végül „csak” másodikok lettek, mivel a Műszaki Egyetem a lefújás pillanatában egy mérkőzéssel többet játszott. A folytatásban zsinórban 13 bajnoki címet ünnepelhettek, a nagy menetelés alkalmával pedig felállították a megdönthetetlennek tűnő leghosszabb győzelmi szériát, sorozatban megnyert 143 mérkőzéssel.

1976. és 1986. között egy újabb nagy menetelést produkáltak, 11 szezonon keresztül emelhették a magasba a bajnoki trófeát. Az évek során a magyar kosárlabdázás számos legendája pattogtatott náluk, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy az 1955-ös Európa-bajnoki cím 50. évfordulóján megválasztották minden idők 25 legjobb férfi játékosát, melybe 15 egykori Honvéd játékos neve is szerepel.

Utolsó bajnoki címüket 1997-ben ünnepelhették, majd egy évvel később az Albacomp ellen ezüstérmet szereztek, mely a budapesti kosárlabdázás máig utolsó dobogós helyezése az első osztályban. Ezt követően azonban megindultak lefelé a lejtőn, s 2001-ben 51 év után kiestek az élvonalból. A Honvéd ezután az NB II-ben szerepelt, majd 2004-es feljutását követően a most futó szezonig az NB I. B-csoportjának tagja volt. 2022-ben megnyerték a másodosztályt, így 21 év után újra a legjobbak között szerepelhetnek.

Az idei kiírásban annak ellenére, hogy csak egy légióssal kezdték meg a szezont, kellemes meglepetései az NB I-nek, hiszen egy-két kivételtől eltekintve rendre szoros mérkőzéseket játszanak ellenfeleikkel. Első győzelmüket közel 21 és fél év után Oroszlányban aratták, Baksa Szabolcs együttese 68-62-re tudott nyerni a 3. fordulóban. Jelenleg 2-9-es mérleggel az utolsó előtti helyen állnak a tabellán, igaz a legutóbbi fordulóban hazai pályán maradtak alul az addig nyeretlen, sereghajtó Nyíregyházával szemben.

A szombati találkozón nem várható sok pont, hiszen a budapestiek átlagban szerzett 68 pontja a legalacsonyabb a bajnokságban, s bár a DEAC közel 8.5 ponttal többet szerez mérkőzésenként, David Dedek együttese így is a harmadik legkevesebbet dobta eddig az élvonalban. A fővárosiaknál leginkább a kezdő játékosok szállítják a kosarakat, Mijovics (15.9), Simon (13.5), Tanoh Dez (11) és Demeter (10.3) is kétszámjegyű ponttermést tudhat magáénak. Szinte minden statisztikai adatban minimálisan a DEAC vezet szombati riválisával szemben, de ami szembetűnő, az a dobáskiválasztás, hiszen annak ellenére, hogy Simon Kristófék a leggyengébben triplázó (25%) csapat az NB I-ben, mégis kísérleteik közel felét (46%) a hárompontoson túlról eresztik el. A DEAC ellen mindenesetre megéri próbálkozni távolról, hiszen a hajdúságiak védekezése ellen közel 38%-al dobnak kintről az ellenfelek, és mérkőzésenként 9 hárompontost kapnak átlagban Polyákék.

A találkozó esélyese mindezek ellenére egyértelműen a Debreceni Egyetem alakulata, akik egy sikerrel még versenyben maradhatnának a Magyar Kupáért folytatott küzdelemben.

Osváth Richárd

Meglepetésekben gazdag Vb-re számítanak a DEAC dartsosai

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek