Sport
2022-03-27

Így nem szégyen kikapni

Kétszeres hosszabbítás után szenvedett vereséget a DEAC-Tungsram együttese a Tippmix Férfi NB I. A utolsó fordulójában, ezzel a középházban folytatja a középszakasz küzdelmeit. A négy kulcsjátékosát is nélkülözni kénytelen cívisvárosiak ennek ellenére minden elismerést megérdemelnek, hatalmasat küzdve, tartalékosan is a szezon eddigi legjobb mérkőzését varázsolták az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokba.

Elképesztően nehéz helyzetben várhata a találkozót a Debreceni Egyetem alakulata, hiszen a sérüléssel bajlódó Thames és Dszeletovics sem tudta vállalni a játékot, ráadásul a meccs előtti napon belázasodó Drenovac és az utolsó edzésen lábfejsérülést szenvedő Tóth Ádám is kiesett a rotációból. Ennek megfelelően igencsak felforgatott kerettel állt ki a DEAC, Berényi Sándor négy felnőtt játékosa mellett csak U23-as korú játékosaira számíthatott.

A nehézségek ellenére nem voltak megilletődve a hazaiak, az első két támadásból Valerio-Bodon két hárompontosával 6-0-s vezetésre tettek szert. Hiába kezdte meg a pontgyártást a Kecskemét, a fiatal kiscsatár újabb két triplájával a negyed derekáig tartották előnyüket a hajdúságiak. A folytatásban sem lassított a DEAC, a csapat másik fiatalja, Kovács értékesített két közelit, így Forray Gábor volt kénytelen időt kérni (17-7). Valerio-Bodon a folytatásban ötödik kísérletéből ötödik távoliját is bedobta, így nem kis meglepetésre tíz perc után 21-14-re vezetett a Debreceni Egyetem.

A rövidszünet után megszületett az első légiós pont is hazai oldalon, Aksa kosara után pedig egy újabb fiatal, Gáspár is szép közelivel jelentkezett. A hírös városiak is elkapták idő közben a fonalat, Jaramaz két trplájával pedig utol is érték a házigazdát, ezúttal Berényi Sándor volt kénytelen magához hívni övéit (25-25). Kovács közelije után Aska zsákolt hatalmasat, de továbbra is lendületben maradtak a vendégek, Pollard triplájával pedig a mérkőzés során először átvették a vezetést (29-31). Öröm volt nézni a debreceniek játékát, nem ismertek elveszett labdát és többször is újra átvették a vezetést. Az utolsó minutumban Aksa hatalmas blokkolása után a túloldalon kimaradt a zsákolása, Dramicsanin kosár jó plusz egyével pedig kialakult a 37-41-es félidei eredmény.

A fordulás után Kovács duplájára válaszolt két távolival a KTE, majd Valerio-Bodon zsákolásával és Aska ziccerével zárkózott a vendéglátó (43-47). Az első félidőben tapasztalt dobóformát nem tudták tartani a csapatok, így a negyed hajrájáig állandósult a minimális kecskeméti vezetés. A játékrész utolsó perceiben ritmust váltottak a lilák, Dramicsanin sorozatban szerzett öt pontjával tízre nőtt a differencia, de Neuwirth utolsó másodperces kosarával valamelyest zárkózott a DEAC (50-58).

A záró felvonást Dramicsanin hármasa nyitotta, de Gáspár szép centermunkájával hamar újra tízen belülre kerület a cívisvárosiak. Polyák is megszerezte első pontjait egy tripla formájában, Aska zsákolását követően pedig már a vendég szakmai stáb kérte ki taktikai szünetét (57-61). Egy 8-1 futással a KTE kis híjján lezárta a mérkőzést, ám Hagins nem így gondolta, pontos hárompontosának köszönhetően húsz másodperccel a vége előtt újra látótávolságon belülre kerültek (65-68). Polard csak egyik büntetőjét dobta be, Hagins pedig hét másodperccel az órán kilenc méterről is betalált, így  már csak egy volt közte (68-69). Pollard ezt követően bedobta büntetőit, majd Hagins ellen szabájtalankodtak, aki az első büntetőjét követően direkt elhibázta a másodikat,  saját visszaszedett lepattanójából pedig hosszabbításra mentette a találkozót (71-71).

 

Az amerikai irányító a ráadásban is lendületben maradt, de ziccerére azonnal jött a válasz a vendégektől. Wittman hárompontosa Valerio-Bodon értékesített egy kettő plusz egyes akciót, így két perccel a vége előtt még semmi sem dőlt el (76-76). A debreceniek fantasztikus napot kifogó bedobójának hármasát követően már hosszú idő után már újra a hajdúságiaknál volt az előny, de Klobucsar a következő támadásból egy triplával egyenlített, így jöhetett a második hosszabbítás.

Két-két büntető után Wittman talált be kintről, majd Karahozics büntetője követően újra megtette ezt, így a 49. percben hét ponttal ellépet a KTE (81-88). Innen már nem volt visszaút Polyákék számára, a hírös városiak végül 93-86-ra diadalmaskodtak. Mivel az Alba Fehérvár hozta a kötelezőt a Szeged ellen, így a DEAC-Tungsram mindenképpen lecsúszott volna a felsőházról, ez a produkció mindenesetre bizakodásra adhat okot mind a Magyar Kupa, mind a bajnokság további küzdelmeire.

DEAC–TUNGSRAM – DUNA ASZFALT–DTKH KECSKEMÉT 86-93 (21–14, 16–27, 13–17, 21–13, 8–8, 7–14)

Debrecen, 1000 néző. V: Mészáros, Minár, Horváth.
DEAC: HAGINS 13/6, Polyák 3/3, VALERIO–BODON 25/18, KOVÁCS Á. 16, ASKA 23/3. Csere: Gáspár 4, Neuwirth 2, Aska 4, Kerpel–Fronius G.
Edző: Berényi Sándor

KECSKEMÉT: POLLARD 17/3, Jaramaz 9/9, Klobucar 11/6, Kucsera 8/6, KARAHODZSICS 11. Csere: WITTMANN 15/9, DRAMICSANIN 20/9, Lukács D. 2, Kiss D.

Edző: Sebastjan Krasovec

Az eredmény alakulása. 2. perc: 6–0. 7. p.: 17–7. 11.p. 21–16. 14.p.: 25–25. 20.p.: 37–41. 23. p.: 39–47. 27. p.: 47–51. 32.p.: 50–61. 36.p. 57–61. 39.p.: 60–68. 40.p.: 71–71. 43.p. 73–76. 44.p.: 79–76. 49.p.: 81–88.

Berényi Sándor: – A rendes játékidőt csodával határos módon mentettük hosszabbításra, majd az első túlóra végén a győzelem is a kezünkben volt, ekkor pedig a Kecskemétnek sikerült egy extra dobással egalizálnia, mi pedig elpuskáztuk az utolsó labdabirtoklást. Sajnos a legvégére nagyon elfáradtunk, hiszen rendkívül szűk rotációval dolgoztunk. Büszke vagyok a fiúkra, minden játékosom óriási erőfeszítéseket tett a csapatért.

Forray Gábor: – Elsősorban küzdeni tudásból vizsgáztunk jelesre, ez a szív diadala volt. Le a kalappal a Debrecen előtt is, hatalmasat küzdöttek több kulcsjátékosuk távollétében, habár a mi oldalunkon is akadtak hiányzók. Nagyon örülünk, hogy nyerni tudtunk, innentől pedig a Magyar Kupára fókuszálunk.

Hősies küzdelem

Megkezdődött a nyári időszámítás

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek