Sport
2022-07-10

F1: Leclerc nyerte az Osztrák Nagydíjat

A második helyről rajtoló monacói pilóta a 12. körben átvette a vezetést, melyet a futam végéig megtartott és Miami után ismét felállhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Angliából Ausztriába költözött hétvégére a száguldó cirkusz, ugyanis az F1 idei 11. futamának Spielberg adott otthont. A szombati sprintfutam után kialakult a rajtsorrend, mely szerint a pontversenyt vezető Red Bullos Max Verstappen indulhat vasárnap az élről, mellőle pedig Charles Leclerc vághatott neki a 71 körös versenynek. A második sorba kvalifikálta magát a másik Ferrari pilóta, az előző héten első futamgyőzelmét ünneplő Carlos Sainz Jr. és a Mercedessel George Russell. Mögöttük Sergio Pérez, Esteban Ocon, Kevin Magnussen, Lewis Hamilton sorakozott fel a rajtrácson.

Bár a délelőtti F3-as versenyre esőben került sor, de 15 órakor már ragyogó napsütéses időben kezdődött a 35. Osztrák Nagydíj. Az előző futammal ellentétben gond nélkül elrajtolt a mezőny, az első kanyart követően Verstappen, Leclerc, Sainz volt az első három sorrendje. A kör vége előtt Russel és Pérez autója összeért, a mexikói pilóta a kavicságyban kötött ki, ám folytatni tudta a versenyt, viszont az utolsó helyre esett vissza.

A kezdeti izgalmak után eseménytelenül teltek a körök, viszont Leclerc elkezdte ledolgozni hátrányát, egyre közelebb került a Red Bullhoz. Mivel a monacói DRS zónában nyithatta a hátsó szárnyát, komoly nyomást helyezett riválisára, ám a holland sikeresen vert vissza minden támadást. Lecrlerc próbálkozását a 12. körben siker koronázta, belső íven megelőzte Verstappent, aki nem sokra rá kerékcserére a boxutcába látogatott.

15 kört követően a két Ferrari állt az élen, Leclerc és Sainz mögött Ocon, Hamilton, Magnussen és Schumacher volt az első hat sorrendje. Időközben Verstappen elkezdte támadni Hamiltont, tette ezt sikeresen, ugyanis a második DRS zóna utáni kanyarból jobban kigyorsítva a Mercedes elé került és kezdhette meg a maranellóiak üldözését. A középmezőnyben komoly csatározások folytak, több előzést is láthattak a lelátón helyet foglaló szurkolók. A 26. körben Leclerc is friss gumikat kapott, így át kellett adnia vezető pozícióját, majd Sainz is követte társa példáját, melynek következtében Verstappen állhatott az élre, Hamilton pedig átvette a 3. helyet.

A 30. körben visszaállt a rajtsorrend, miután az angol is kiállt kerékcserére, így a Red Bullt a két Ferrari követte 3 és 8 másodperccel lemaradva az éllovastól. A monacói viszont folyamatosan lopta a távolságot és hamarosan megelőzte a hollandot, aki többször is tapadási problémákat jelzett rádión csapatának. Verstappen nem csak leszakadt Leclerctől, Sainz is közel került hozzá, így a verseny felénél másodjára is kilátogatott a boxutcába és tért vissza a 3. helyre a kerékcserét követően. Vettel okozott némi riadalmat, miután kicsúszott a kanyarban, majd hátramenetben tért vissza a pályára, de szerencsésen megúszta az esetet.

50 kör leteltével változást történt az élen álló hármasban, Leclerc kerékcseréjét követően csapattársa vette át a vezetést, Verstappen pedig a 2. pozícióba lépett elő. Sainz is új papucsokat tetetett fel, így a holland állt az élre, de csak ideiglenesen, mivel a monacói hamarosan megelőzte. Nem sokra rá Sainz is elkezdte támadni a Red Bullt, ám mielőtt előzési pozícióba kerülhetett volna, elfüstölt a motorja, így kénytelen volt feladni a versenyt. Ráadásul az autója is lángra kapott, azonban hamar jött a segítség. A virtuális biztonsági autós időszakot kihasználva Leclerc és Verstappen harmadjára is friss gumikra váltott.

Az utolsó etap még ígért meglepetéseket, ugyanis a Leclerc gázpedál problémát jelzett rádión, ám a mérnökök megnyugtatták, minden rendben van. Ezt bizonyította, hogy növelni tudta előnyét Verstappennel szemben, ám a pilóta továbbra is észlelte az említett hibát. Tempót viszont nem veszített a Ferrari, bár a Red Bullnál tudomást szerezve a problémáról, pilótáját támadásra buzdították, aki elkezdett felzárkózni Leclercre. Izgalmasnak ígérkezett az utolsó három kör, bár a hollandnak sikerült zárkóznia, ám a monacói minden tudását latba vetve megőrizte pozícióját és Miami után ismét sikerült futamot nyernie.

Osztrák Nagydíj végeredménye:

1.Charles Leclerc

2.Max Verstappen

3.Lewvis Hamilton

Fotó: FIA

Túl az első Ausztriai edzésen

Junior úszó Eb - Újabb négy dobogó, Magyarország az éremtáblázat élén zárt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek