Sport
2022-05-29

BL döntő: A Real nyerte a gigászok csatáját

Hiába játszott végig fölényben a Liverpool, Vinícius második félidőben szerzett góljának köszönhetően a Real Madrid nyerte a Bajnokok Ligája döntőjét.

Eljött a nap, melyre nagyon sokan vártak a labdarúgás szerelmesei közül, ugyanis szombaton utolsó felvonásához érkezett a legrangosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája. A szeptemberi csoportkörökkel kezdődő menetelés végén két csapat, a Liverpool és a Real Madrid ért a finisbe. Arra a kérdésre, hogy a Királyi Gárda tizennegyedszer, vagy a Vörösök hetedszer emelheti magasba a BL trófeát, csak késő este kaptuk meg a választ.

A hivatalos verzió szerint, biztonsági problémák miatt nem kezdődhetett el időben az eredetileg 21 órára kiírt találkozó, erre egészen 21:37-ig kellett várnia a Stade de France lelátóin helyet foglaló 81.338 szurkolónak. Végül a francia Clément Turpin játékvezető jelére elkezdődött a Bajnokok Ligája 2021-2022-es sorozatának utolsó párharca, a döntő.

Agresszív letámadással kezdtek a Vörösök, melyet hatékonyan alkalmaztak, az első perceken a Real nem is tudott kijönni saját térfeléről. A kezdeti rohanás után csökkent ugyan az iram, de állandósulni látszott a Liverpool fölénye, labdajáratással próbálták megbontani a Real védelmét. Bő negyedórát kellett várni az első veszélyes helyzetre: egy centerezést követően Saláh célozta meg a bal alsót, ám Courtois hatalmas bravúrral szögletre tenyerelte a labdát. A madridiak kapusának ismét hatalmasat kellett védenie, Mane 15 méterről leadott, jobb alsóba tartó labdáját tolta kapufára. A félidő derekáig a királyi Gárda elvétve jutott el az angolok kapujáig, nagyon nem tudtak mit kezdeni a Pool harcmodorával. Alissonnak a 26. percben kellett először játékba avatkoznia, ám magabiztosan kapta le a levegőből Vinícius lövésszerű beadását. A fehérmezesek próbálkoztak időnként támadásokat vezetni, de ezen kísérletek elhaltak az ellenfél térfélének közepén, bár Vinícius okozott némi zavart Alisson kapujának előterében. Egyértelműen a Vörösök irányították a játékot, kicsit furcsa volt látni, hogy Real leginkább a védekezéssel van elfoglalva, tudva azt, milyen kaliberű játékosok vannak a kezdőben. A semmiből viszont betalált a Madrid, ám Benzema gólját les miatt a játékvezető érvénytelenítette, mely döntést némi vizsgálódást követően a VAR szobából is megerősítettek. Az eset után nem sokkal Clément Turpin véget vetett a félidőnek, hiába játszott szinte végig fölényben Jürgen Klopp együttese, gólnélküli döntetlennel zárult a játékrész.

A szakvezetők nem láttak okot a cserére, változatlan összeállításban küldték pályára csapataikat a második félidőre. A játék képe nem nagyon változott, a Liverpool továbbra is támadófelfogásban és fölényben futballozott. A Real mintha vezetne, időnként nyugodtan adogatott a saját térfelén, de támadást alig tudtak építeni, mivel tökéletesen működött a Vörösök agresszív letámadása. Ám hiába a Liverpool fölénye, az 58. percben első komolyabb támadását gólra váltotta Carlo Ancelotti alakulata: Valverde lőtte laposan keresztbe a labdát a kapu előtt, a hosszún érkezett Vinícius, aki közelről a rövidbe vágta a játékszert (0-1). Kis híján érkezett a válasz, ám Saláh hosszúba tartó tekerését vetődve ütötte oldalra Courtois. Majd ismét az egyiptomi támadó veszélyeztetett, ám ezúttal is elakadt a francia kapusban a labda. Nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a Pool, ahogy teltek a percet, egyre nagyobb kockázatot kellett vállalniuk, ám ezzel teret adtak a madridi kontráknak. Courtois sokadik bravúrját mutatta be a 82. percben, Saláh újabb, hosszúba tartó tekerését tolta oldalra a levegőben úszva. A csereként pályára lépő Ceballos lezárhatta volna a mérkőzést, aki Benzema indítása után törhetett kapura, ám Arnoldban elakadt a labda. A hosszabbításban már tíz emberrel támadt a Liverpool, de hiába minden próbálkozás, érintetlen maradt a spanyolok kapuja. A Real Madrid Vinícius góljának köszönhetően tizennegyedik alkalommal is elhódította a Bajnokok Ligája serleget.  

Bajnokok Ligája döntő

Liverpool – Real Madrid: 0-1 (0-0)

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Fabinho, J. Henderson (Keita 77’), Thiago Alcantara (Firmino 77’) – Saláh, Mané, Luis Díaz

Vezetőedző: Jürgen Klopp

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, Mendy – Kroos, Casemiro, Modric (Ceballos 90’) – Valverde (Camavinga 85’), Benzema, Vinícius Kunior

Vezetőedző: Carlo Ancelotti

Gólszerző: Vinícius Junior 58’

Foto: AFP

A Google térképén is elérhetők a Volánbusz Zrt. vidéki városi menetrendjei

Jelentősen növekvő forgalom mellett sokat csökkent a BUX a héten

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek