Sport
2022-05-24

Öttusa: Akadályverseny lovaglás helyett?

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) tervei szerint, hamarosan kétféle akadályversenyt tesztelnek, mely felválthatja az öttusából száműzött lovaglást.

 

Balczó András, Török Ferenc, Móna István, Martinek János és még hosszasan sorolhatnánk a neveket, egykoron a világ legjobb öttusázóinak számítottak, olimpiákon, világ-és Európa-bajnokságokon állhattak a dobogó legmagasabb fokán. Azóta sok változáson ment keresztül a vívásból, lövészetből, úszásból, lovaglásból és terepfutásból álló sportág, ám egyvalami állandó volt, a sportágak mindig ugyan azok maradtak.

Ez idáig, ugyanis tavaly novemberben úgy döntöttek az UIPM illetékesei, hogy a párizsi olimpia után lovaglás a már nem szerepel az öttusában. Tették ezt annak ellenére, hogy a nemzeti szövetségek, valamint az egykori és jelenlegi aktív versenyzők heves tiltakozásukat fejezték ki.

Ám hiába, az illetékeseket ez nem hatotta meg, így véglegessé vált, a 2024 ötkarikás játékok után száműzik a lovaglást.

Az elmúlt hónapokban csak találgatni lehetett, mely sportágak kerülhetnek be ötödik tusaként. Mára megszületett a terv, miszerint akadályverseny kerülhet a lovaglás helyére. A júniusi ankarai világkupa döntője után, a török városban kezdődik a tesztelés. Legfeljebb 10 feleadatot kell teljesíteniük a versenyzőknek, mint például gerendán haladás, akadályról-akadályra ugrás, döntött falon, létrán való mászás, kúszás.

Azt, hogy ez mennyire nyeri el nem csak a versenyzők, hanem a sportág szerelmesinek a tetszését, sötét homály fedi, mint ahogy azt is, ez lesz-e a végleges megoldás.

Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek