Sport
2021-06-27

Verstappen esélyt sem hagyott Hamiltonnak

A Red Bull nyerte a Stájer Nagydíjat

Max Verstappen győzelmét hozta a Stájer Nagydíj, amelyen a holland pilóta egy pillanatig sem hagyott esélyt a második helyen célba érő Lewis Hamiltonnak. A harmadik helyet Valtteri Bottas szerezte meg Sergio Pérez előtt.

Az egész héten várt eső végül a Stájer Nagydíj hétvégéjének vasárnapjára sem érkezett meg a Red Bull Ring fölé, így ez nem kavarta meg az erősorrendet, ám enélkül is volt bőven miért izgatottnak lenni a 71 körös verseny előtt. A pole pozícióból Max Verstappen várhatta a rajtot közepes keveréken, mellőle pedig az időmérőn a harmadik időt elérő, Valtteri Bottas büntetése miatt a második helyre előrelépő Lewis Hamilton indult, szintén a sárga oldalfalú Pirelliken.

Az első tízből rajtuk kívül csak az ötödik helyre száműzött Bottas és az eredetileg a Q2-ben kieső, Cunoda büntetése miatt a 10. rajtkockát megöröklő George Russell kezdett közepes keveréken. A harmadik helyről startoló Lando Norris és a lámpák kialvását a negyedik helyről váró Sergio Pérez lágy gumin vágott neki a futamnak.

Különösen utóbbi vihetett színt a Red Bull és Mercedes közötti taktikai csatába, pláne annak tükrében, hogy a Pirelli előzetesen a lágy-közepes taktikát jósolta a leggyorsabbnak, és az említett hármas által követni kívánt közepes-kemény változatot csak a harmadik helyre tette a lágy-kemény variáció mögé. A legjobb tízen kívül ugyanakkor senki nem tette fel a lágy gumit a rajthoz (a Q3-ba bejutó, büntetése miatt a 12. helyről induló Cunodát kivéve, de neki nem volt választása, miután a Q2-ben lágyon ment), keményeket pedig egyedüliként a 18. helyről induló Kimi Räikkönen használt.

A rajtot Verstappen jól kapta el, Hamiltonnak esélye sem volt támadni őt, hátrébb viszont óriási volt a helyezkedés. Ennek a 6. helyről rajtoló Gasly és a mögüle induló Leclerc itta meg nagyon a levét, az egyes kanyar után ugyanis összeértek, amitől az Alpha Tauri bal hátsója defektes lett, a Ferrarinak pedig letört a szárnya. A defektes gumival Giovinazzival is összeakadó Gaslynak ez a verseny végét jelentette, Leclerc pedig kerékcsere után a mezőny után eredhetett, akárcsak a szintén bajba kerülő Nicholas Latifi.

Pérez a negyedik helyről csak rövid ideig tudta megelőzni Norrist, aki a négyes kanyar előtt visszatámadott és visszavette a harmadik helyet. A 6. kör végén Verstappen, Hamilton, Norris, Pérez, Bottas, Stroll, Alonso, Russell, Ricciardo, Cunoda volt. Miután rendeződtek egy kicsit a viszonyok, Ricciardo néhány kanyar leforgása alatt visszacsúszott a 13. helyre, amikor elment az erő a motorjából, majd egyszer csak visszatért, így az ausztrál pilóta folytatni tudta.

Norris csupán a 10. körig őrizte a harmadik helyet, ekkor Pérez a DRS-sel simán kifékezte őt a 3-as kanyarban, majd egy körrel később Bottas is elment mellette.

A McLaren pilótáján látszott, hogy nem az élmenőkkel akar csatázni. Ami az első helyért zajló csatát illeti, Verstappen kicsit elhúzott Hamiltontól és kényelmes, 3 másodperc körüli előnyt épített ki, miközben a hétszeres világbajnok mögött óriási szakadék tátongott, Pérez hátránya ugyanis már több mint 10 másodpercre rúgott.

 

Tour de France

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek