MegMinden
2024-05-05

5.5G

(raketa.hu)

Világszerte érkezik az 5.5G és 10 gigabites hálózati kapcsolatot hoz, a Huawei megmutatta, hogyan

A Huawei idén elkezdi bevezetni az 5G és a 6G közötti állomást jelentő 5.5G technológiát és az ehhez szolgáló eszközöket egy Roadshow keretében közelről is bemutatták.

Míg a második generációs vezeték nélküli mobilkommunikációs hálózat, azaz a 2G még főként telefonálásra és az ezt követő 3G behatárolt teljesítményű mobilinternetes kapcsolódásra volt alkalmas, addig a 4G igazi áttörést jelentett és lehetővé tette a hálózati kapcsolatnak azt a minőségi javulását, ami a mai, mobileszközökkel telített világban már nélkülözhetetlen alapot jelent. A negyedik generációs hálózat sokkal gyorsabb fel-, és letöltési sebességet és csökkentett késleltetést hozott a felhasználók számára és olyannyira jól működik, hogy a hétköznapi alkalmazási körökben most is megfelelő alapot biztosíthat, egyre több azonban az olyan felhasználási terület, ahol ennél jóval nagyobb teljesítményre van szükség.

A Magyarországra 2019-ben megérkező 5G már kezdetben is érezhetően gyorsabb letöltést tett lehetővé, bár a lefedettséggel értelemszerűen akkor még voltak problémák, de az 5G igazi arcát és hasznát főként ipari környezetben és speciálisabb alkalmazási körökben tudta, tudja megmutatni. Az ötödik generáció fontossága azoknak a technológiáknak a működtetésében kerül előtérbe, amelyek még gyerekcipőben járnak, de a közeljövőben szerves részei lesznek a (főként városi) életmódnak és amelyek esetében a minimális késleltetés és megbízhatóság kulcsfontosságú szerepet játszik. Az önvezető járművek, okosvárosok infrastuktúrája, a gyárak és okosotthonok IoT rendszerei mind-mind sokat profitálnak az 5G-ből és szintén ezeknek, valamint a virtuális valóság, VR/AR/XR-eszközökre épülő rendszereknek a fejlődését segíti elő az 5G utódja, az 5.5G is.

Az 5G-t a 4G-től több újítás is megkülönbözteti, például az új frekvenciatartományok, milliméteres hullámsávok használata, az újfajta állomások, sűrűn telepített adótornyok igénybe vétele a megfelelő lefedettség érdekében, a masszív MIMO (multiple-in multiple-out) antennák gyakori alkalmazása és az eredmény tekintetében pedig a főként a feltöltési sebességben tetten érhető gyorsaság az 5G ismertetőjegye.

Az 5.5G/5G Advanced szintén egy újabb szintre való lépést jelent az 5G után,

amit több meghatározó feature jellemez: a masszív MIMO még jobb kihasználása, az energiahatékonyság, a HCS, vagyis a kommunikáció és érzékelés összehangolása a nagy pontosságú helymeghatározás és más funkciók elősegítésére, a valós idejű szélessávú kommunikáció (RTBC), aminek például a hologramos eszközök esetében lehet szerepe és a felfelé irányuló kapcsolatot központba helyező szélessávú kommunikáció (UCBC). Az uplink szerepének kiemelése a megváltozott fogyasztói szokások miatt is lényeges a kommunikációs hálózatok kialakításában, bár a konzumer oldalt még mindig inkább a letöltések jellemzik, ipari környezetben azonban a nagy feltöltési igény a nagy mennyiségű adat, videó közvetítésének szükségessége miatt nélkülözhetetlenné teszi az uplink kapacitás növelését.

Az 5.5G-t jelenleg világszerte tesztelik és idén megkezdődhet a kereskedelmi forgalmazása is, mielőtt 2030 környékén már a 6G kopogtat az ajtón. A Huawei Technologies az 5.5G technológia fejlesztésében és bevezetésében aktív részt vállal, a cég már 2020-ban megosztotta az ezzel kapcsolatos vízióját a nagyközönséggel a Global Mobile Broadband Forum eseményén és 2023-ban bemutatták az 5.5G-s technológiai megoldásaik teljes körét. Ezek között helyet kaptak újfajta antennarendszerek (például az ELAA extrém nagy antenna sorra alapozott 128T MetaAAU, ami több mint 500 oszcillátort tartalmaz), a háromsávos FDD masszív MIMO és milliméteres hullámú AAU (aktív antenna egység) is, ami a folytonos 10Gbps-os adatátviteli sebességet biztosítja. Az 5.5G-re épülő innovációkat testközelből is megfigyelhettük a Huawei Roadshowjának budapesti állomásán, ahol kibontakozott az 5G utáni világ látképe és ahol Kiss Boldizsár, a Huawei Technologies Hungary solution managerének, valamint Bander Gergő key account manager vezetésével betekintést kaptunk nem csak az ipari, hanem az otthoni megoldások széles tárházába is.

Az eredeti írást itt találja.

Rangadót nyert a DEAC

Ez a való világ!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek