MegMinden
2024-03-31

Húsvét

(greendex.hu)

Húsvéti tojás nélkül nincs húsvét!

A tojás igazi szuperélelmiszer, amelyet számos módon használhatunk, és még a melléktermékei is értékesek lehetnek, például a héja, sőt a főzőleve is. Mi, magyarok viszonylag sokat fogyasztunk belőle, ennek ellenére viszonylag keveset tudunk róla. Főleg azokra igaz ez, akik testközelből nem találkoznak valódi tyúkokkal. A közelgő húsvét és a hozzá kapcsolódó hagyományok okán eljött az idő, hogy utánajárjunk, mit lehet tudni a tojásról, és mire kell figyelnünk, hogy fenntarthatóan fogyasszuk. Legelőször viszont annak nézünk utána, hogy mi okozza a tojás eddig sosem látott mértékű drágulását. Vajon lesz-e mit megfesthetünk az ünnepen?

A globális tojásipar sosem látott megpróbáltatásokon ment keresztül az elmúlt években. Az élelmiszerárak általános emelkedéséből a tojás sem maradt ki, az ennek hátterében zajló folyamatok azonban igen összetettek. A probléma egyik fő oka – részben az orosz-ukrán háború miatt – az, hogy a tojók takarmányozása igencsak megdrágult. Közben a madárinfluenza hihetetlen erővel csapott le a legnagyobb tojástermelőkre. Az Egyesült Államokban például az elmúlt években 19 millió tojót „selejteztek le”, míg Franciaországban a teljes állomány 8%-a jutott hasonló sorsra. A hatalmas számok oka az, hogy a szabályok szerint már egyetlen állat igazolt megfertőződése esetén is végezni kell a teljes állománnyal, hogy megelőzzék a betegség terjedését. Ez nem túl humánus eljárás.

Iparági szakértők szerint általános pánik uralkodott el a tojáspiacon. Így jelenleg 100 forint alatt már nemigen kapható tojás itthon sem. A prémium termékek esetében a belépési küszöb ennél is jóval magasabb, a szabadtartású és az ökológiai gazdálkodásból származó tojások esetében nem ritka a 100 forint feletti darabonkénti ár sem.

Mi is a tojás egészen pontosan?

A tojás lényegében egy petesejt és az őt körülvevő tápanyagok és védőrétegek összessége, az összes madár, a legtöbb hüllő és néhány emlős szaporodásának az alapja. Amikor tojásfogyasztásról beszélünk, általában szinte kizárólag a tyúktojásra gondolunk, noha a világ más részein egyéb szárnyasok tojásait is kedvelik.

Hazánkban a tyúktojás mellett egyre több helyen hozzá lehet jutni az aprócska fürjtojáshoz, sőt a struccfarmok megjelenésével a nagy termetű futómadár óriási tojása is viszonylag könnyen beszerezhető.

A cikkben elsősorban a tyúktojásról lesz szó. Magyarországon évi 234 darabot fogyasztunk belőle fejenként, és ez az adat folyamatosan nő. A tojás iránti kereslet húsvét és karácsony körül a legnagyobb, de a termelők tapasztalata szerint újabban erősnek mondható az őszi időszak is.

Hogyan kapcsolódik a tojás a húsvéthoz?

A tojás számos kultúrában a termékenység és az újjászületés szimbóluma, ez már jóval a kereszténység megjelenése előtt így volt. Az egyiptomi mitológiában például a Napisten születését egy őstojásra vezették vissza, a hinduk szerint pedig az univerzum felépítése is tojást mintáz.

A szimbolika újjászületéshez és termékenységhez kapcsolódó mozzanatát az 1. században a kereszténységbe is átemelték, és az is bizonyosnak látszik, hogy maga Jézus is fogyasztott tojást az utolsó vacsorán. A tojás jellegzetes piros színe Jézus kiontott vérét szimbolizálja.

Az eredeti írást itt találja.

Miért kell a divatot megreformálni?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek