MegMinden
2021-12-25

Üzlet

(dalszerzo.hu)

Egyetlen héten majdnem egymilliárd dollárt költött felvásárlásokra két major,

Számos nem zenei lap is beszámolt arról, hogy Bruce Springsteen katalógusát 500 – vagy más becslések szerint akár 550 – millió dollárért vásárolta meg a Sony Music Group. Az összeg még magasabb, mint az, amit Bob Dylannek fizetett a Universal Music Publishing Group 2020 végén. Igaz, az a feltehetően 400 millió dollár körüli összeg Dylan szerzői életművére vonatkozott (mint ahogy az elmúlt évek nagy katalógus-felvásárlásai), míg Bruce Springsteen mind a dalok szerzői jogait, mind a lemezfelvételek jogait eladta a Sony Music Publishing, illetve a Sony Music / Columbia cégeknek.

Mint a Music Business Worldwide írja, az üzlet egyik érdekessége, hogy Springsteen 1972 óta a Columbiánál volt, és azt nyilatkozta, hogy “az elmúlt ötven évben a Sony mindig a legnagyobb tisztelettel kezelt engem művészként és emberként”. Persze az komoly változás lesz, hogy bár ugyanahhoz a céghez érkeznek a bevételek, ezek egésze náluk marad. (A Nasdaq oldalán olvasható cikk szerint a szerződés, amit Springsteen 1972-ben, 23 évesen aláírt, tíz lemezre szólt, és 1992-ben azért adott ki egyszerre két albumot egyetlen dupla helyett, hogy mihamarabb megszabaduljon tőle. Ezután sikerült megszereznie a lemezeinek maszter jogait.)

Ami viszont a szerzői jogokat illeti, ezeket 2017 óta a Universal Music Group kezelte, vagyis a két legnagyobb zeneműkiadó közti verseny tovább folytatódik. A MBW emlékeztet arra, hogy a Bob Dylan a tavalyi universalos üzlet előtt a Sony-nál volt, aztán Paul Simon katalógusát szerezte meg a Sony a Universaltól. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy míg a Sony lemezkiadó saját vagyonából fizetett a maszter jogokért, addig a szerzői jogokat az Eldridge Industries befektető céggel társulva szerezte meg.

A másik nagyszabású, de a zenei világon kívül kevésbé követett üzlet ugyanazon a héten az volt, hogy a Warner Music Group megvette a 300 Entertainment céget. Az egyik legsikeresebb mai független kiadó főként a hiphop új hullámáról ismert: ők adják ki többek között Megan Thee Stallion, Young Thug és Fetty Wap lemezeit. A – velük korábban terjesztőként együttműködő – WMG 400 millió dollárt fizetett a cégért, ami a major részeként, de “önálló identitását megtartva” fog tovább működni.

Érdekesség, hogy a 300 Entertainment egyik alapítója, aki most komoly összeget keresett az eladáson, Lyor Cohen, aki a YouTube zenei vezetője lett a cégtől való távozása után.

Az eredeti írást itt találja.

Ferenc pápa a párbeszéd útját jelölte meg megoldásként

Mahieu Geraldine szeretne bekerülni a magyar női vízilabda-válogatottba

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek