MegMinden
2021-06-16

Global Footprint Network

(futureofdebrecen.hu)

Ember és természet – a globális túlfogyasztás

A Föld népessége rohamosan növekszik. Ezzel párhuzamosan az energia és a természeti erőforrások felhasználása is egyre nagyobb méreteket ölt, amit a keletkező hulladékok és melléktermékek mennyiségének fokozatos növekedése kíséri. Az előzőek mellett az urbanizáció, az életszínvonal-növekedés és a gazdasági fejlődés következtében az 1970-es évek óta folyamatosan több természeti erőforrást használunk fel, mint amennyit a Föld reprodukálni képes. Jelenleg egy év alatt annyit fogyasztunk, amennyinek az újratermeléséhez körülbelül bolygónk méretének másfélszeresére lenne szükség.

Az emberiség „túlfogyasztásának” szemléltetése céljából a Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát.

Ennek megfelelően a globális túlfogyasztás napja az esztendőben azt a dátumot jelöli, amelyet követően az emberiség már többet használt fel a Föld erőforrásaiból, mint amennyit a bolygó egy év alatt megújítani vagy megtermelni képes. 

Az eredeti írást itt találja.

Újabb szakasszal bővült a megye kerékpárút-hálózata

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek