MegMinden
2024-02-29

Kiberbűnözők

(pcforum.hu)

Már saját gyerekünk, házastársunk hangján csalhatnak ki tőlünk pénzt ,

Minden ember legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást és azt hallani, hogy valamelyik gyermeke vagy családtagja segítségért kiált - pláne, ha utána egy emberrabló közli, hogy ha drága az illető élete nekünk, akkor fizessünk. Manapság azonban már akkor is kaphatunk egy ilyen hívást, ha szerettünk valójában nem rabolta el senki és nem került semmilyen bajba - a mesterséges intelligencia segítségével ugyanis már bárki hangját lehet tökéletesen utánozni.

Egy biztonsági cég most kiadott figyelmeztetése szerint egyre gyakrabban válnak az ilyen telefonos átverések, amik a mesterséges intelligenciára támaszkodva súlyos érzelmi és anyagi károkat okozhatnak az áldozatoknak. Szerintük ugyanakkor minél többen ismerik ezeket a csalásokat, és minél többen tudják, hogy mire kell odafigyelniük, annál kisebb a valószínűsége, hogy a kiberbűnözők akcióikkal sikerrel járjanak.

Az ESET szerint a legegyszerűbben úgy kerülhetjük el - vagy legalábbis csökkenthetjük annak esélyét -, hogy a csalók áldozatává válunk, ha nem biztosítunk nekik fontos információkat a csalás kivitelezéséhez. Így például fontos, hogy ne osszunk meg személyes információkat, valamint képeket és videókat nyilvánosan a közösségi médiában, aminek felhasználásával leklónozható lehet családtagjaink hangja vagy akár arca is.

Ezen kívül hasznos lehet olyan felügyeleti funkciók bekapcsolása, illetve alkalmazások telepítése a gyerekek telefonjain a szülők által, aminek segítségével mindig pontosan nyomon lehet követni, hogy azok hol vannak. Ha pedig hívást kapunk az emberrablóktól, amíg szóval tartjuk azokat, próbáljuk meg egy másik vonalon a kapcsolatot felvenni az állítólagos áldozattal, hogy tényleg bajban van -e.

Ha utóbbi nem lehetséges, akkor az "emberrablókat" arra kell kérni, hogy válaszoljanak egy olyan kérdésre, amelyre csak az "elrabolt" tudhatja a választ, és kérjük meg, hogy beszélhessünk vele. Végül pedig az ESET szerint értesítsük a rendőrséget, még olyan esetekben is, amikor kiderül, hogy csalásról van szó, és a zsarolás sikertelen lesz.

Az eredeti írást itt találja.

Folytatódik a panelprogram és a lakótelepi fejlesztések

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek