MegMinden
2024-02-24

Lézer

(hvg.hu)

Javíthatja a memóriát a lézerezés

Egyre gyakoribbak a lézerkezelések a gyógyászatban, hiszen minimalizálják a vérveszteséget és a fertőzések kockázatait, és persze jóval kényelmesebbek a sebészeti beavatkozásoknál. Egy új kísérlet annak nyomába eredet, hogy vajon javíthatják-e a lézersugarak a rövidtávú memóriát.

A rövidtávú memória csak egy kevés ideig (15-30 másodpercig) őrzi az információt, hogy azután elfelejtse, vagy ha fontos dologról van szó, bepakolja a hosszútávú emlékezetbe. Ez a mechanizmus egyébként az agyat védi a túlterhelődéstől. Amikor a brit Birminghami Egyetem és a kínai Pekingi Normal Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon javíthatja-e a lézerfény, pontosabban a transzkraniális fotobiomoduláció (tPBM) ezt a bizonyos a rövidtávú memóriát, érdekes eredményre jutottak. Egy nem invazív fénymegvilágítási módszerről van szó, amely 600 és 1100 nanométer közötti hullámhosszon célozza meg az agyat.

90 önkéntest vontak be a vizsgálatokba, 18 és 25 év közötti férfiakat és nőket. 1064 nanométer hullámhosszúságú lézerfénynek tették ki őket (a jobb prefrontális kérget célozták), majd emlékezniük kellett képernyőn megjelenő elemek színére és tájolására.

Akik 12 percig kaptak lézerkezelést sokkal jobban emlékeztek, és akár 25 százalékkal javult a teljesítményük az inaktív lézer kezelésnek kitett kontrollcsoporthoz képest, ami viszont már nem lehetett véletlen.

A kutatók EEG-adatokat is gyűjtöttek a vizsgálatok során, és megállapították, hogy a lézeres kezelés során egyértelmű volt a kiugrás az agyi aktivitásban. A szakemberek szerint ez az új módszer segíthet a figyelemhez kapcsolódó betegségekben, például a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességben (ADHD) élő emberek kezelésében.

Az eredeti írást itt találja.

Az eredeti írást itt találja.

Káprá(ly)zott a játékvezető szeme

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek