MegMinden
2024-02-14

Colossyan

(forbes.hu)

A 26 éves magyar, aki most 22 millió dollárt kapott a cégére

Régiós szinten is kiemelkedő befektetési kört zárt a magyar Colossyan. Az üzlet hátteréről az alapító-CEO-val, Kovács Dominikkal beszélgettünk. Cége szövegből generál videókat. Ügyesen lovagolta meg az AI hájpot, de ment is, mint a tank, amikor menni kellett.

„Nincs olyan, hogy selfmade ember” – mondja Kovács Dominik. 26 éves, cége, a mesterséges intelligencia segítségével szövegből szinte azonnal videókat kreáló Colossyan épp most vont be 22 millió dollárnyi friss befektetői tőkét. Ez ezen a szinten régiós és iparági rekord.

Alattunk csendesen zúg a Rákóczi út forgalma. A csapat létszáma 50 főhöz közelít, egy éve ki is költöztek az addig használt közösségi irodából. Dominikkal ott találkoztunk 3 évvel ezelőtt először. Erős kisugárzása volt már akkor is. Most egyszerre tűnik ugyanolyannak – és nagyon másnak.

A kisugárzásból karizma lett.

Ez a karizma két oszlopon nyugszik: fókusz és végrehajtás. A most behúzott 22 millió dollár (7,7 milliárd forint) is ennek az eredménye. És Dominik magabiztosságában benne van az is, hogy pontosan tudja: ez a szám egy erős hadüzenet lesz a versenytársaknak.

A Colossyan egy drága iparágban, a szintetikus média piacán akar erős versenyző lenni – Amerikában. Saját, 14 fős AI-kutató csapatuk van, amit most tovább bővítenek. Ez egyáltalán nem átlagos és komoly költségelem. „Nem szeretem a pénzt égetni” – mondja Dominik.

A közel egy éve bevont áthidaló befektetésből nem futottak ki, de elérkezettnek látta a momentumot tavaly ősszel, hogy újra kimenjenek a piacra. A momentum egyetlen számban összegezhető:

600. Százalékban mérve ekkorát nőtt éves alapon a csapat bevétele.

3 éve alapították, értéke: 100 millió dollár felett

Az eredeti írást itt találja.

Király-páros a Könnyű(?) Zenész ÉLETutak sorozatban

Burke kapitány

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek