MegMinden
2024-02-09

Megfulladnak a fák

(hvg.hu)

Veszélyes körforgást indíthat be az a folyamat, amit nemrégiben fedeztek fel a szakemberek – a fák ugyanis szén-dioxid-kibocsátókká válhatnak a melegebb környezetben, tovább súlyosbítva a problémát.

A klímaváltozás újabb problémájára figyeltek fel a Pennsylvaniai Állami Egyetem földtudományi szakemberei: a fák ugyanis, ahogy melegszik a klíma, úgy tudnak egyre nehezebben „lélegezni”. A legfrissebb felfedezés szerint a növények ilyen körülmények között egyre nehezebben tudják megkötni a szén-dioxidot, ez pedig több szempontból is problémás lehet – és végső soron tovább súlyosbíthatja a klímaváltozást.

A fák normál esetben, elősegítve a saját növekedésüket, már említett módon megkötik a szén-dioxidot. Ugyanakkor, „stresszes” körülmények közt a fák szén-dioxidot bocsátanak ki a légkörbe, amit fotorespirációnak neveznek – ilyenkor oxigént nyelnek el, és szén-dioxidot bocsátanak ki, nem pedig fordítva.

A PNAS folyóiratban publikált tanulmány szerzői egy globális adatelemzést követően arra a megállapításra jutottak, hogy melegebb éghajlatú környezetben a fotorespiráció sebessége akár kétszeres is lehet – végső soron ez azt jelentheti, hogy

olyan helyeken, ahol emelkedik a hőmérséklet, a fák kevésbé lehetnek hatékonyak a szén-dioxid megkötésében, sőt: maguk bocsáthatnak ki még többet ebből az üvegházhatású gázból.

Mindez hatványozottan igaz, ha a melegedés mellett még száraz is ez a környezet – derül ki a BGR összegzéséből.

Ez a helyzet veszélyes körforgást indíthatna: a több szén-dioxid tovább melegítené a légkört, mire a fák még többet termelnének belőle a változó éghajlat miatt. Ezt pedig csak úgy lehet megakadályozni, ha még időben cselekszik az emberiség.

Az eredeti írást itt találja.

Az eredeti írást itt találja.

Egy színésznő veheti át Johnny Depptől Jack Sparrow szerepét

Összeállt a két popdíva, Sia és Kylie Minogue

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek