MegMinden
2024-01-31

Otthoni tippek

(futureofdebrecen.hu)

Hogyan takarítsunk meg energiát?

Manapság felértékelődött annak a jelentősége, hogy tudatosabban éljünk és odafigyeljünk az energiaszámláinkra. Fontos, hogy spóroljunk az energiával, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket. Az energiatakarékosság nemcsak a környezetünk, hanem a pénztárcánk szempontjából is lényeges.  Mobiltelefonok, notebookok, TV-k, folyamatosan növekszik az energiafogyasztásunk, így ha tudatosak vagyunk ezen eszközök használatában, akkor sokat teszünk a bolygónk jövőjéért, ráadásul minden el nem használt, vagyis megtakarított kilowattórával hozzájárulunk a gazdaságosabb költségvetésünkhöz.

Van néhány tippünk, hogyan takaríthatunk meg energiát az otthonunkban.

I. TAKARÍTSUNK MEG ENERGIÁT A KONYHÁBAN IS!

Tűzhely, sütő, hűtőszekrény, fagyasztó, mikrohullámú sütő, vízforraló, kenyérpirító, olajsütő. A konyhai gépek nagy fogyasztók, ha energiáról van szó. Íme, néhány hasznos tanács ezek csökkentésére:

1. Hűtőszekrény és fagyasztó

A hűtőszekrény és a fagyasztó főszereplő energiafelhasználásban, hiszen nagyobb mennyiségű energiát fogyasztanak.

● A konyha berendezésekor figyeljünk arra, hogy ne tegyük a hűtőszekrényt és a fagyasztót hőt sugárzó gépek mellé (pl. sütő, főzőlap) mert több energiára van szükségük a hűtéshez!

● Ne hagyjuk nyitva túl sokáig a hűtőszekrény ajtaját, hanem gyors választás után csukjuk be, benntartva ezzel a hideget, kívül pedig a meleget!

● Ha jegesedést tapasztalunk a fagyasztóban, olvasszuk le azt, mert a jég megnehezíti a fagyasztó lehűlését.

2. Sütés-főzés

Sok receptben írják, hogy előmelegített sütőbe tegyük ételeinket, ám ez jóval több energiát emészt fel. Megsül az ételünk akkor is, ha már az első perctől kezdve betesszük a sütőbe, hiszen a hideg tepsi a sütővel együtt veszi fel a hőt, így időt is spórolhatunk.

● A hagyományos tűzhely használata esetén energiát takaríthatunk meg, ha maradék hővel főzünk, hiszen még sokáig forró marad kikapcsolása után is, így könnyedén képes felmelegíteni az ételeket.

● Minél kevesebb főzési területet használunk a tűzhelyen, annál több energiát takaríthatunk meg.

● Fontos, hogy minden esetben használjunk fedőt az edényekhez főzés közben, amely így visszatartja a benne lévő hőt, és csökkentheti a tűzhely hőmérsékletét.

3. Főzővíz

● Az egyik legpraktikusabb főzésünk során a vízforraló használata. Jóval kevesebb energiát igényel, mint például egy serpenyő a tűzhelyen, ráadásul sokkal gyorsabban felforr a víz, mint a hagyományos tűzhelyeken. A vízforraló egyébként emellett olcsó és könnyen tárolható is, így ez az eszköz nagyban megkönnyíti mindennapjainkat.

● +1 főzési tipp: Annyi vízzel főzzünk, amennyire valójában szükségünk van. Minden felesleges mennyiségű víz növeli az áramfogyasztást és többet is fizetünk érte.

II.   TAKARÍTSUNK MEG ENERGIÁT A FÜRDŐSZOBÁBAN!

Akár elektromos-, akár gázfűtési rendszerrel rendelkezünk, fontos tudnunk, hogy a víz felfűtése és melegen tartása, keringetése sok energiát igényel, továbbá meglehetősen drága. Hogyan spórolhatunk energiát a fürdőszobánkban?

● Melegvíz helyett használjunk hideg vizet fogmosáshoz, borotválkozáshoz, vagy arcmosáshoz!

● Ne zuhanyozzunk túl forró vízben! Ez nemcsak bőrünk számára káros, hanem sok energiát is igényel.

● A kádban inkább zuhanyozzunk fürdés helyett! Érdemes az időtartamon is csökkentenünk, a döntésünk ugyanis további megtakarításhoz vezet.

● Mossunk maximum 40°-on! A napi használatban lévő, de nem erősen szennyezett ruhákat bőven elegendő 40°-on mosnunk! Ezzel a lépéssel további energiát spórolunk háztartásunkban.

● Ha nem indokolt, ne folyassuk a vizet folyamatosan, ezzel sokat spórolhatunk.

Az ökomenedzser iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály,

4025 Debrecen, Barna utca 23. 90. sz. iroda 
Ökomenedzser: Tornainé Kicsák Edit, Ulveczki Csaba
E-mail: hungairy@ph.debrecen.hu
Telefon: 06 52 511 408

Az eredeti írást itt találja.

Lakó Zsiga

Ők a vasárnapi Grammy-gála jelöltjei

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek