MegMinden
2024-01-26

Döntés

(azenkutyam.hu)

Hozzád milyen kutya illik?

Amikor megszületik az elhatározás, hogy egy négylábú taggal bővüljön a család, rögtön ott a következő kérdés: de milyen fajta való nekünk? Csörgő Balázs kutyakiképzővel vettük végig, hogyan hozhatjuk meg a legjobb döntést.

A legfontosabb: ne a külcsín legyen a döntő. Balázs ismerősi körében is akad olyan család, akik annak ellenére, hogy rendkívül elfoglaltak, egy nagy mozgásigényű munkakutyát választottak, mert az ő megjelenése tetszett a legjobban. A kutyának most új gazdit keresnek, mert be kellett látniuk, hogy nem való az életstílusukhoz. A „milyen kutyám legyen?” kérdés előtt pedig érdemes feltenni magunknak azt is, hogy egyáltalán van-e helye egy kedvencnek az életemben.

Menhelyben is gondolkodhatsz

A szakember szerint ugyanis, ha nincs elég időnk, figyelmünk és terünk a kutyának, nem szabad csak azért hazavinni egy kölyköt, mert a gyerek könyörög érte. Be kell látni, ha rossz döntést hozunk, az a későbbiekben mindenkire rossz hatással lesz; kutyára és gazdára egyaránt. És ha már döntöttünk, az első szempont: menhelyről vagy tenyésztőtől érkezzen a kedvenc?
„Van alapja azoknak az aggodalmaknak, hogy a menhelyről esetleg egy beteg, nem megfelelő idegrendszerű kutya kerül hozzánk, ugyanakkor egészen kiváló társak is érkezhetnek onnan – szögezi le Csörgő Balázs. – Érdemes első körben a gondozóktól érdeklődni, hiszen ők jól ismerik az ott lévő kutyákat, illetve – mielőtt döntést hoznánk – kijárni a telepre, ismerkedni a kiszemelt állattal és csak utána köteleződni el.”
Ha tenyésztőtől vásárolunk kutyát, akkor is tudnunk kell, hogy a család új kedvence nem feltétlenül fog úgy viselkedni, mint amikor az alomban láttuk.
„Előfordulhat, hogy a testvérei között félénk vagy lustácska kutya nálunk már egészen máshogy fog viselkedni – mondja a szakember.

Gyakran döntenek a leendő gazdák érzelmi alapon. Hányszor hallom, hogy „olyan kis magányosnak tűnt, ahogyan a többiektől külön gubbasztott a sarokban”.

Pedig nem biztos, hogy így hozunk jó döntést. A legjobb, ha a nyitott, barátságos, érdeklődő kölykök közül választunk.”
Csörgő Balázs szerint sokszor a leendő gazdák sincsenek könnyű helyzetben, hiszen – bármennyire esetleg úgy érzik, hogy egyik kutya sem tökéletes számukra az alomból -, az előleget már kifizették, ezért elvisznek egy kölyköt. Miközben ez egy nagyon fontos döntés, hiszen, több, mint egy évtizedre köteleződünk el. Ezért lényeges a megfelelő választás.

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek