MegMinden
2024-01-25

Filmszüret

(dehir.hu)

„Végre Magyarország is észrevette ezt a debreceni csodát”

Elstartol a Magyar Filmszüret. Mire számíthatunk, mit érdemes megnézni? Filmeket ajánlanak a szakemberek, akik majd a közönségtalálkozókat vezetik.

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Magyar Filmszüretet. Az eseményen január 25. és február 4.között az előző év legjobb magyar filmjeiből válogathatnak a látogatók. (A teljes listát itt találják!) Ahogy megszokhattuk, most is nagyon sok színész, rendező, filmes szakember látogat majd az Apollóba, akikkel a vetítések után találkozhatnak az érdeklődők. 

A beszélgetéseket idén is Heller Zsolt esszéista, folkesztéta; Váradi Ferenc rádiós műsorvezető; Váró Kata Anna filmesztéta és Szénási Miklós újságíró, a Dehir főszerkesztője vezeti majd. Őket arról kérdeztük, hogy látják a fesztivált, a magyar filmeket, mit ajánlanak a Filmszüret nézőinek. 

Debütálás Debrecenben

- Számomra a Magyar Filmszüret programjai igazi ünnepszámba mennek. Talán hihetetlen, hogy ez már a 8. év, amikor a magyar filmek és egyáltalán a mozifilmek rajongóit hívja találkozóra az Apolló mozi, amely az egyik legkedvesebb kulturálódási hely nekem a városban - vallja Heller Zsolt, s egyúttal mindenkinek ajánlja a Lefkovicsék gyászolnak című, három generáció szemléletét bemutató filmet, mely a nemzetközi premier után, itt Debrecenben debütál a hazai közönség előtt és olyan szereplők játékával, mint Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán.

- Igazi különlegesség a napjainkban sokakat foglalkoztató témájú film, a Keskeny út a boldogság felé, amit a Keleti Éváról szóló film alkotói, Oláh Kata és Csukás Sándor rendeztek és két roma fiatalember történetébe kalauzol bennünket.

És hát a sokak által kedvelt Kerekes Vica színésznő főszereplésével bemutatott Szerelem lábujjhegyen című könnyed romantikus filmvígjáték, arról, hogy egy település férfiai mire nem rávehetőek egy nemes cél érdekében.

Invitálom a debreceni filmkedvelőket, jöjjenek és szeressék a hazai filmeket, melyek közül Fejér Tamás filmszínház vezető különleges érzékenységgel válogatott az általa 8 évvel ezelőtt elindított filmfesztiválra.

„Végre Magyarország is észrevette ezt a debreceni csodát”

Jó mozizást kíván mindenkinek Váradi Ferenc rádiós szerkesztő is, aki „rekordról” is beszél.

- Jólesett tapasztalni a 8. Magyar Filmszüret sajtótájékoztatója után, hogy immár az országos sajtó is mekkora figyelmet fordít az eseményre. A helyi média eddig példásan támogatta az ügyet, ám végre úgy tűnik, Magyarország is észrevette ezt a debreceni csodát.

Nyilván mint a magyar filmek kedvelője elfogult vagyok a Filmszürettel, de engedtessék meg, hogy szeressem a magyar filmeket. És ezért nagy köszönet megy a szervezőknek, legfőképpen Fejér Tamásnak, hogy évről-évre elhozza a hazai filmeket, s annak alkotóit. 

Az idei védnökök, Tőrőcsik Franciska és Ljasuk Dimitriy személyében pedig két olyan művész érkezik hozzánk, akik több szállal kapcsolódnak a városhoz. Nagyon ígéretes a Ljasuk Dimitry-nap, ahol a „magyar David Attenborough” három filmjét is levetítik. Január 27. szombaton egyébként Dimitriy egy rekordot is felállíthat, hiszen egy délután három közönségtalálkozót is bevállalt. 

Január 28-án vetítik a Mellékszereplők című magyar filmdrámát. Sopsits Árpád a film rendezője is itt lesz. Neki sem kell különösebben bemutatni Debrecent, hiszen a Tanítóképző Főiskola hallgatója volt egykoron.   S hogy legyen egy harmadik műfaj is, a Kojot négy lelke február 4-én lesz látható a Filmszüreten, érkezik majd Gauder Áron, a film rendezője is. 

Milyenek a magyar filmek?

Váró Kata Anna egyetemi oktató, filmesztéta számára a filmek világa hivatás is, ami azzal is jár, hogy hazai és nemzetközi fesztiválokon is gyakran megfordul.

- Jó pár év telt el azóta, hogy egy televíziós műsorban a magyar filmek kapcsán arra keresték a meghívottak a választ, miért is annyira mások a hazai alkotások, mint például amerikai társaik. „Egyáltalán lehet a magyar filmeken sírni?” – hangzott Alföldi Róbert műsorvezető kérdése. „Hogyne, valahányszor csak fizetést kap az ember.” – késztette harsány nevetésre a közönséget Szervét Tibor, a Valami Amerika sztárjának a válasza.

Az azóta eltelt évek azt mutatták, hogy nemhogy sírni vagy nevetni lehet ugyanúgy a honi alkotásokon, de Oscar-, Golden Globe-, vagy rangos fesztiváldíjakat is lehet velük nyerni. A hazai közönség növekvő érdeklődése abban is jól mérhető, hogy a 8. éve töretlen sikernek örvendő, debreceni kezdeményezésű Magyar Filmszüret jegyei túlnyomó többségben a program meghirdetésekor elfogynak. Amerikai társaikkal ellentétben a hazai filmtermés és az olyan filmes mustrák, mint a Magyar Filmszüret vitathatatlan előnye, hogy ide az alkotók is elkísérik a műveket, hogy megosszák a forgatás kulisszatitkait a közönséggel. 

Hajdu Szabolcs például a Hatalom című filmben egy eddig tőle szokatlan szerepkörben látható, éppen ezért kár lenne kihagyni. Aki igazán különleges, semmihez sem hasonlítható, nehezen besorolható, ám annál megrendítőbb élményre vágyik, az ne mulassza el a 3000 számozott darab című alkotást. Tóth Barnabás filmje, a Mesterjátszma mesterien adagolt feszültségkeltéssel játszadozik a nézővel, hogy a film utolsó nagy fordulatánál garantált legyen a meglepetés.

Rendezők, színészek, filmes szakemberek jönnek Debrecenbe

Szénási Miklós számára a mozi semmihez sem hasonlítható élmény. Lehet akármekkora tévé otthon, meg akárhány streaming-csatorna, mondja, moziba menni egészen más élmény. A közönség soraiban ülni egy kicsit azt is jelenti, hogy egy közösség részei vagyunk. 

- Az, hogy milyen kínálattal jelentkezik a Filmszüret, mindig attól függ, milyen alkotások készültek az előző évben. A filmek pedig mindig arról adnak látletetet, milyen az életünk, mi jár a fejünkben, milyen gondok, örömök kérdések foglalkoztatják a filmeseket – és persze a nézőket. Szerencsére sokféle film készült 2023-ban is, tehát van miből válogatni, ráadásul – mondhatni – kifejezetten jó áron mozizhatnak a debreceni nézők. Attól pedig, hogy a filmes szakma is megjelenik az Apollóban, tényleg van egy igazi fesztivál hangulata az egésznek. Rendezők, színészek, filmes szakemberek jönnek Debrecenbe, hogy az itteni nézőkkel találkozzanak.

Ha ajánlanom kellene három filmet, amit semmiképpen ne hagyjanak ki, akkor javaslom, feltétlenül nézzék meg a Semmelweiset, ezt a szép kiállítású kosztümös alkotást. Remek operatői munka jellemzi és nagyon jó színészek játszanak benne. A Cicaverzum kicsit őrült, szokatlan film, de éppen ezért izgalmas. S amit még premier előtt láthatunk, az Vermes Dorka mozija, az Árni, amiben egy fiatal tehetség, Turi Péter nyújt kimagaslóan érzékeny alakítást.

Az eredeti írást itt találja.

Ma nem lesz víz a Kossuth utcán

Angyalok Amerikában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek