MegMinden
2024-01-19

Beagle

(azenkutyam.hu)

7 elképesztő érdekesség a beagle-ökről

A beagle a világ egyik legkedveltebb kutyafajtája – nem véletlenül. Csodás kis ebek, akik olyasmikre képesek, amikre nem is gondolnál.

 

Amellett, hogy a beagle-ök remek házi kedvencek és kiváló vadászkutyák, az élet számos egyéb területén is kiemelkedő a teljesítményük. Olyan érdekességek következnek a fajtáról, amelyekről talán még sosem hallottál.

Kiszagolja, ha egy jegesmedve vemhes

Több állatkert is alkalmazta az Elvis névre hallgató kutyát, akit arra képeztek ki, hogy kiszagolja a nőstény jegesmedvék vemhességét. Az állat természetesen nem a medvék közt korzózva szaglászott; laboratóriumi körülmények között végezte a tesztet a vadállatok ürülékének vizsgálatával. Elvis pedig nagyon komolyan vette a munkáját: az esetek 97%-ban helyesen jósolta meg a jegesmedve állapotát.

Akár 15 kilométerről kiszagol bármit

Belegondolni is döbbenetes, mit is jelent ez. Nagyon leegyszerűsítve annyit, hogy a egy beagle ismeri az illatodat, akkor is tudni fogja, merre jársz, ha elgyalogoltál Siófokról Zamárdiba. Ráadásul egy beagle akár egy pikogrammnyi (a gramm egymilliomod része!) szagot is képes érzékelni. Ebben a segítségére vannak lógó fülei, amik az orra felé „söprik” az illatokat, illetve a más fajtáknál jóval nagyobb orrkagylójuk, amely szinte minden kutyánál több szaglóreceptort tartalmaz.

Ennek köszönhető, hogy egy Crystal névre hallgató beagle például már több esetben is segített paleontológus gazdijának a munkájában. Legutóbb egy 250 ezer éves csontot szagolt ki.

Tömegeket mozgat

New York Mets eredeti kabalája egy Homer névre hallgató beagle volt, akinek a puszta jelenléte is üdvrivalgást váltott ki a közönség soraiban. Bár a csapat eleinte nem szerepelt túl fényesen, mégis mindig tömve volt a stadion, ha játszottak, hiszen az emberek látni akarták a tündéri kiskutyát.

Sajnos Homer pályafutása azonban nem volt hosszú életű. Arra képezték ki, hogy hazafutás esetén körbefussa a bázisokat, ám amikor ezt élesben kellett volna megtennie, a második bázis után inkább beszaladt a pálya közepére, ezért „kirúgták” a csapatból.

Lekvárkutyák

Elsőre furcsának tűnhet, hogy a beagle és a lekvár hogyan függ össze, ám kis kutatómunkát követően logikussá válik. A fajtát a britek előszeretettel alkalmazták a vadászatok során, az esti vacsoránál pedig a megsütött vad mellé általában ribizli lekvárt kínáltak. Így lett a beagle-ök beceneve a lekvárkutya.

Guinness-rekorder

Az egy perc alatt legtöbb labdát a mellső lábaival elkapó kutyának járó világrekorder címet szintén egy beagle, a Japánban élő Purin tartja.

Az eredeti írást itt találja.

Rácz Misi

Tündérrózsa

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek