MegMinden
2024-01-16

FFP

(economx.hu)

A leggazdagabb klubok csalnak a legtöbbet...

A leggazdagabb klubok csalnak a legtöbbet, és ők ússzák meg leginkább

Folyton azt hallani, hogy egyes klubok nem igazolhatnak a pénzügyi fair play megsértése miatt, sőt még pénzbüntetésre vagy kizárásra is számíthatnak. De mi a pénzügyi fair play, milyen szabályokat kell betartani, és milyen büntetésre számíthat az a csapat, amelyik ész nélkül költi a pénzt? Összefoglaltuk, hogy mit kell tudni a rendszerről, és hogy miért úszhatják meg a legnagyobb renitensek az igazi szankcionálást.

Mi az az FFP?

A pénzügyi fair play (FFP - Financial fair play) az európai klubfutball általános pénzügyi helyzetének javításáról szól. Az FFP-t 2010-ben hagyták jóvá, azóta az UEFA-versenyekre kvalifikált kluboknak bizonyítaniuk kell, hogy a szezon során nem volt lejárt tartozásuk más klubok, játékosok és az adóhatóságok felé. Más szóval, bizonyítaniuk kell, hogy befizették a számláikat.

2013 óta a klubokat a nullszaldós követelmények alapján is értékelik, ez megköveteli, hogy a csapatok kiadásai és bevételei egyensúlyban legyenek, így korlátozva a klubok adósságfelhalmozását. Ennek értékelése során a független klubok pénzügyi ellenőrző szerve (CFCB) minden szezonban elemzi a klubok három évre vonatkozó pénzügyi adatait.

Az eredeti írást itt találja.

Fekete Lyuk

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek