MegMinden
2024-01-11

Tappancs

(azenmacskam.hu)

Ezért utálják a macskák, ha a mancsukhoz érsz.

A tappancs a macskák ellenállhatatlanul cuki testrésze. Imádnivalók a puha kis párnák és a dagasztásra nyitott karmok. Nem meglepő, ha az ember szeretné megérinteni a cica mancsát. A kedvencek többsége azonban kifejezetten ellenzi ezt, és azonnal elhúzza a lábát, amint hozzáérsz. Utánajártunk, mi lehet ennek az oka.

Mielőtt belemerülnénk a macskák fóbiájának lehetséges okaiba, először is fontos megvizsgálni, hogy anatómiailag milyen funkciót töltenek be a bársonytalpak, amelyekért Kína évezredek óta rajong. A kedvencek a lábaikat nyilvánvalóan mozgáshoz, mászáshoz és kapaszkodáshoz használják, de ezek mellett további feladatokat is ellátnak.

A mancs, tappancs funkciói

  • A talppárnák érzékenyek a hőmérsékletre és rezgésekre, segítenek az állatnak a tájékozódásban.
  • Saját hőháztartásuk szabályozásában is segítik őket; a macskák kizárólag a talpukon képesek az izzadásra az itt található izzadságmirigyeknek köszönhetően.
  • Illatmirigyek is találhatók rajtuk, melyekkel a területüket jelölik meg; ez is az oka annak, ha a kedvenced a kedvenc bútorait karmolássza.
  • mellső lábakon található, bajuszszerű szőrszálak különösen érzékenyek lehetnek; ezeknek szintén a tájékozódásban van fontos szerepük.

A fentieket tudva lássuk, milyen konkrét okai lehetnek a macskának arra, hogy kerülje az érintésed a mancsain.

Érzékenység

Ahogy láthatod, a cicák mancsa tulajdonképpen egy nagyon kifinomult érzékelőeszköz, amely a környezet legapróbb rezgéseit is azonnal tudatja az állattal. Rengeteg idegvégződés található ezen a területen, amelyek megérintése az érzékenyebb cicákat túlzottan stimulálhatja, kényelmetlenséget okozva a számukra. Különösen akkor lehet a kedvenced számára stresszes egy érintés, ha váratlanul történik. Bármennyire is csábító egy alvás közben „szabad prédává” vált tappancs, inkább ne kezdd el simogatni!

Bizonytalanság

A macskák egyik legnagyobb önvédelmi fegyvere a két mellső lábuk. Fenyegetés esetén azonnal repül a jobb egyenes: gyakran láthatjuk vicces videókon is, ahogy egy otthonban élő cicák pofozással adják egymás tudtára, ki az úr a háznál. Emiatt előfordulhat, hogy a kedvenced stresszes állapotba kerül, ha megfogod valamelyik mellső mancsát. Így ugyanis elveszti az önvédelmi képességét, ami különösen egy nehéz helyzetből érkezett cicának rendkívül ijesztő lehet. Te hiába tudod, hogy biztonságban van, a cica ösztönei nem ezt súgják.

Az eredeti írást itt találja.

Krausz Gábor

Vezetői kinevezések az ÁOK-n

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek