MegMinden
2024-01-15

"X-vírus"

(atv.hu)

Újra világjárványt jeleznek Davosból.

A Világgazdasági Fórum ma kezdődő ülésén tárgyalnak arról, milyen következményekkel járhat egy új – a Covidnál is pusztítóbb – világjárvány, amit egy jelenleg ismeretlen, „X-betegség” okozhat.

Napok óta az egyik legtöbbet keresett kifejezés a Twitteren és Google-on az „X-betegség”, amely nem egy konkrét vírust jelöl, hanem az a hipotetikus betegséget, ami egy következő globális pandémiát okozhat – írja a Fortune magazin.

A svájci luxusüdülőhelyen évtizedek óta januárban összegyűlik a „davosi elitként” ismert kör, az alapító Klaus Schwab meghívására. A résztvevők köre évente változik, a világ vezető politikusai, pénzügyi-gazdasági kulcsszereplői és befolyásos személyiségei közül az adott témákhoz válogatják a vendégeket, bár vannak rendszeres visszatérő vendégek, ilyen volt például a tavaly 100. esztendős korában elhunyt Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter.

Idén az egyik téma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya, amely azt modellezte, hogy milyen következményekkel járna egy, az eddigieknél is súlyosabb világjárvány kirobbanása, amelyet az „X-betegség” okozhat, aminek a hátterében a WHO feltételezése szerint egy jelenleg ismeretlen kórokozó állhat. 

A rendezvényen felszólal a szervezet vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató, továbbá Michel Demaré, az AstraZeneca igazgatótanácsának elnöke, Nisia Trindade Lima brazil egészségügyi miniszter, valamint Jamil Edmond Anderlini, a Politico Europe főszerkesztője.

A közösségi médiában felkapták az esemény hírét, emlékeztetve arra, hogy Davosban Bill Gates már 2017-ben is figyelmeztetett egy új, ismeretlen eredetű világjárványra, amivel sokak szerint a Covid-19 kitörését jelezte előre.

Jobboldali kommentátorok szerint a világ vezetői újra arra készülnek, hogy társadalmi korlátozásokat és oltási kötelezettségeket készítsenek elő. 

Monica Crowley, a Trump-kormány korábbi pénzügyi helyettes államtitkára, jelenleg a Fox News elemzője egyenesen azt állította, hogy „Világgazdasági Fórumon a senki által nem megválasztott globalisták egy, a COVID-nél 20-szor halálosabb jövőbeli világjárványról tartanak panelbeszélgetést”.

Crowley – bizonyítékok nélkül – arra gyanakszik, hogy „épp időben, a választások előtt bukkanna fel egy új fertőzés, ami alapján korlátozásokat lehet újra bevezetni, mint 2020-ban is”.

Ezzel szemben Dr. Amesh Adalja, a Johns Hopkins Center for Health Security vezető kutatója a Fortune-nak elmondta, hogy az orvosi és közegészségügyi elemzők „mindig is végeztek gondolatkísérleteket a világjárványokra való felkészülés érdekében”.

Az eredeti írást itt találja.

Komment

Fucsovics Márton és Valkusz Máté is kiesett az ausztrál nyílt teniszbajnokságon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek