MegMinden
2023-12-31

Zombiszarvas

(raketa.hu)

Az amerikai zombiszarvas-betegség.

Mi az az amerikai zombiszarvas-betegség, ami akár az embereket is veszélyeztetheti?

Eddig 800 állatot azonosítottak az USA-ban, amelyek a hírhedt “zombiszarvas-korral”, hivatalos nevén a krónikus sorvadásos betegséggel (chronic wasting disease/CWD) fertőzöttek. A növekvő esetszám miatt pedig felmerül annak a lehetősége is, hogy a betegség átterjed az emberi populációra.

Mint azt az amerikai járványügyi hatóság, a CDC kifejti, a CWD egy szarvasokat, jávorszarvasokat és hasonló fajokat érintő prionbetegség, amely Észak-Amerikában, beleértve Kanadát és az Egyesült Államokat, valamint Norvégiában és Dél-Koreában is megtalálható. Több mint egy évbe telhet, amíg az olyan tünetek jelentkeznek, mint a fogyás és a neurológiai problémák – és erre az állatok számára végzetes korra jelenleg nincs gyógymód.

Azt a CDC cikke is megjegyzi, hogy jó hír, hogy arra még nem találtak példát, hogy a betegség embert is megfertőzött volna. Rossz hír azonban, hogy az állatkísérletek ebből a szempontból potenciális kockázatot jeleznek, így az Egészségügyi Világszervezet 1997 óta azt tanácsolja, hogy akadályozzuk meg ezen prionbetegségek kórokozóinak bejutását az emberi táplálékláncba.

prion egy hibásan kihajtogatott és emaitt abnormális térszerkezetű fehérje, amely más fehérjék hasonló módon történő hibás kihajtogatását is okozhatja. Ezek a rosszul hajtogatott fehérjék képesek felhalmozódni az agyban, ami károsodáshoz és mikroszkopikus lyukak kialakulásához vezet. A “prion” kifejezés a “fehérje” (protein) és a “fertőző” (infectious) kifejezések kombinációja, ami nagyon jól mutatja, hogy miről is van szó: a prionok ugyanis nem vírusok vagy baktériumok; nem rendelkeznek olyan genetikai anyaggal, mint a DNS vagy az RNS. Ehelyett a fertőző képesség magához a rosszul hajtogatott fehérjéhez kapcsolódik, amely a normál fehérjéket az abnormális konformáció elfogadására késztetheti, ami a hibás szerkezetek kialakulásának a tovaterjedő láncreakciójához vezet.

Prionbetegségek nem csak az állatvilágban, de az emberek között is megjelenhetnek: emberben a prionbetegségek közé tartozik a Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD), a Gerstmann-Sträussler-Scheinker-szindróma (GSS) és a fatális familiáris inszomnia (FFI).

A prionbetegségek egyik jellegzetes és ijesztő aspektusa az egyedek közötti, sőt néha tehát a különböző fajok közötti átviteli képességük. Mivel tehát a prionok nem vírusok vagy baktériumok, ezért nehéz védekezni ellenük a szokásos a fertőtlenítési módokkal. Szerencsére azonban az ilyen megbetegedések meglehetősen ritkák, viszont gyakran halálosak, és a kutatásuk jelenleg is kiterjedten folyik.

A CWD, népszerű nevén a “zombiszarvas-betegség” is tehát egy prionbetegség. Mint az Independent írja, a Wyoming-szerte 800 szarvas-, jávorszarvas- és jávorszarvasmintában azonosított betegséget olyan tünetek jellemzik, mint a nyáladzás, a letargia, a botladozás és az üres tekintet. A szakértők most pedig arra figyelmeztetnek, hogy a CWD kockázatot jelenthet az emberekre is, és sürgetik a kormányokat, hogy készüljenek fel erre a lehetséges tovagyűrűző eseményre.

Dr. Cory Anderson, a CWD-t kutató szakember arra figyelmeztet, hogy bár nincs bizonyíték az állatról emberre történő terjedésre, a felkészültség kulcsfontosságú, és szerinte tanulni kell az olyan történelmi esetekből, mint a kergemarhakór, amely 4,4 millió szarvasmarha levágásához vezetett az 1980-as és 1990-es években az Egyesült Királyságban.

Aggodalomra ad okot, hogy a fertőzött állatokból elég sok ember fogyaszthatott – csak Wisconsinban több ezren ehettek fertőzött szarvasok húsából. A CWD-vel leszámolni nem is lesz egyszerű – a betegség ugyanis évekig megmaradhat a talajban és a felületeken, és mint arról fentebb írtunk, mivel a prion nem baktérium és nem is vírus, így a hagyományos fertőtlenítési módoknak is ellenáll: a CWD-t okozó prion kibírja a fertőtlenítőszereket, a formaldehideket, a sugárzást, valamint akár a 600°C-on történő égetést is.

Mint azt a The Independent cikke hozzáteszi, a Ginkgo Bioworks amerikai biotechnológiai vállalat arra figyelmeztet, hogy a hasonló zoonózis útján terjedő betegségek 2020-hoz képest 2050-ben 12-szer több halálesethez vezethetnek. A vállalat ezt a potenciális növekedést olyan tényezőknek tulajdonítja, mint az éghajlatváltozás és az erdőirtás, amelyek összességében mind gyakoribb járványokhoz vezethetnek. A cég kutatása szerint már 1963 és 2019 között is folyamatosan nőtt a járványok és a kapcsolódó halálesetek száma.

Az eredeti írást itt találja.

Amit a mókusokról tudni kell

Árhullám

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek